Geplaatst op 6 oktober 2011 door: Suzanne Bremmers | 0 reacties |

Succesvolle huisartsenmanifestatie in de RAI

Succesvolle huisartsenmanifestatie in de RAI

De huisartsenmanifestatie in de RAI in Amsterdam was een succes. Meer dan 8000 huisartsen en assistenten kwamen bij elkaar om te protesteren tegen de korting van 132 miljoen van minister Schippers.

Huisartsen waren oprecht bezorgd over de gevolgen van deze korting. Investeringen worden niet meer gedaan en er wordt gevreesd voor kwaliteitsverlies. Huisartsen stonden betrokken te luisteren en te klappen voor de sprekers. Medisch specialisten spraken hun steun uit voor de huisartsen.

Schippers

Minister Schippers kreeg het, hoewel niet aanwezig vanwege het Algemene Overleg met de Tweede Kamer, flink te verduren tijdens de manifestatie. Er was onbegrip over dat ze niet is gekomen en over dat ze ’s avonds alleen bij Pauw & Witteman wilde aanschuiven wanneer er geen huisarts zou worden uitgenodigd. Een van de sprekers, de Utrechtse huisarts Rinske van Goor, liet een foto zien met allerlei speelgoedbeesten die de huisartsen en hun ondersteuning voorstelden. “Er staat ook een draak op”, lachte Van Goor, “maar vanwege mijn beroepsgeheim mag ik niet zeggen wie dat is.”

Slechts enkele huisartsen waren verkleed of hadden spandoeken bij zich. “Het is ook een manifestatie”, legt LHV-woordvoerder Dianne Paarhuis uit, “geen demonstratie. We hebben mensen aangeraden zich te kleden zoals ze normaal gesproken ook doen. Het gaat ons om de inhoud, niet om de actie. Dat onderstrepen we alleen maar meer door ons niet op te doffen.”

Sprekers

De organisatie van de manifestatie heeft vooral een gevarieerd programma willen neerzetten. Zo sprak Tim Linssen van de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH) over de toekomst van het vak. “Wat brengt de toekomst ons: een boete voor goede hulpverlening. Het moet niet gekker worden.”

Achter hoogleraar Huisartsgeneeskunde Henriëtte van der Horst stonden alle hoogleraren huisartsgeneeskunde van Nederland tijdens haar toespraak. Van der Horst refereerde aan onderzoeker Barbara Starfield die aantoonde dat een sterke lijn effectief en doelmatig is. “Door te bezuinigen op de zorg, slacht je een kip met gouden eieren.”

Feestnummer van de manifestatie was cabaretier en coassistent Ernst van der Pasch. Van der Pasch las 's ochtends op teletekst dat de minister weer wil praten. "Niet weer praten", grapte Van der Pasch, "doe nou eens iets wat wij ook altijd doen: luisteren."

Vervolg

Tot slot sprak LHV-voorzitter Steven van Eijck over de vervolgstappen. “De minister wil weer met ons praten, hebben we vandaag gehoord. Maar we zijn al heel lang in gesprek. De bezuiniging is onterecht en gewoon heel dom. De korting van 132 miljoen komt neer op 20.000 euro per praktijk. We hebben een enquête gehouden onder onze leden om te vragen waar ze als eerst op zullen bezuinigen als de plannen doorgaan. 60 procent zegt de openingstijden van de praktijk aan te passen, 42 procent zal het zorgaanbod aanpassen. De minister haalt de dynamiek uit de huisartsenpraktijk.”

Foto: Vincent Boon 


Reacties (0)
(Advertentie)