Geplaatst op 21 december 2011 door: Suzanne Bremmers | 0 reacties |

Vici-subsidie voor onderzoek naar depressie en schizofrenie

Vici-subsidie voor onderzoek naar depressie en schizofrenie

Neurowetenschapper prof. dr. André Aleman van het UMCG en psychiater prof dr. Peter de Jonge van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG hebben de Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) toegekend gekregen.

Aleman ontvangt de Vici-subsidie voor zijn onderzoek naar de onderliggende mechanismen van apathie bij schizofrenie, waarbij hij onderscheid maakt tussen twee vormen van apathie. Hij zal dit onderzoeken met behulp van hersenscans en met neurostimulatie (transcraniële magnetische stimulatie). Volgens de NWO is de sociale en economische impact van het onderzoek veelbelovend. Apathie is ook een probleem bij andere psychiatrische en neurologische stoornissen, zoals depressie en beginnende dementie. De NWO schat in dat opgedane kennis uit het project breed zal kunnen worden toegepast bij verder onderzoek naar het normale en het afwijkende brein.

Klinische impact

De Jonge ontvangt zijn Vici-subsidie voor zijn track record en zijn consistente onderzoekslijn naar depressies. De Jonge zal ingaan op de vraag of depressie slechts een door psychiaters bedachte combinatie van symptomen is waarvoor empirische onderbouwing ontbreekt. Hij zal dit nagaan op basis van de samenhang tussen stemmingsgerelateerde klachten in de bevolking en zal specifieke etiologische modellen van deze klachten ontwikkelen. Daarnaast gaat hij in een aantal studies in detail in op de oorsprong en mogelijke behandeling van individuele symptoomclusters, die naar alle waarschijnlijkheid zullen afwijken van het gangbare DSM-handboek voor psychiatrische aandoeningen. ZonMw stelt dat De Jonge met zijn innovatieve onderzoeksvoorstel “Deconstructing Depression” bereid is tegen de stroom van de gevestigde orde in te gaan, en verwacht dat het project een grote klinische impact zal hebben.

Aleman en De Jonge krijgen elk een bedrag van ongeveer 1.500.000 euro. Beide onderzoekers kregen eerder de Vici-subsidie. Nog niet alle Vici-subsidies zijn bekend gemaakt door NWO. De tweede ronde is half januari.


Reacties (0)
(Advertentie)