Geplaatst op 23 december 2011 door: Suzanne Bremmers | 1 reacties |

Amendement tolkenvergoeding afgewezen

Amendement tolkenvergoeding afgewezen

Het is zo goed als zeker dat huisartsen en medisch specialisten vanaf 1 januari 2012 zelf de tolkendienst moeten bekostigen. Het amendement van Tweede Kamerleden van GroenLinks en de PvdA is tijdens een stemming afgewezen.

De coalitie van VVD, CDA, PVV en SGP stemden tegen het amendement. Alle oppositiepartijen stemden voor. Het lijkt erop dat de regeling waarbij de overheid betaalt voor een tolk daarmee definitief wordt afgeschaft. Minister Schippers moet bezuinigen en zij vindt dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de Nederlandse taal.

Dilemma

In Mednet Magazine uitte de KNMG haar zorgen over wat er gebeurt als de tolkenvergoeding wordt stopgezet. De artsenorganisatie vreest voor een conflict in de spreekkamer. Artsen zijn volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WBGO) verplicht om in duidelijke taal te communiceren met patiënten. Dat lukt volgens de KNMG niet als de arts en de patiënt niet dezelfde taal spreken. “Veel patiënten zullen geen tolk meenemen naar het spreekuur. De arts kan dan niet voldoen aan de wettelijke eis om de patiënt duidelijk te informeren en daardoor ontstaat een dilemma. Geen zorg leveren is ook geen optie.”

Ruimte

Een woordvoerder van minister Schippers bestrijdt dat de bezuiniging in strijd is met de wet. De vergoeding wordt namelijk afgeschaft, niet de voorziening. “Artsen hebben de ruimte om zelf voor een tolk te zorgen. Patiënten kunnen iemand meenemen als ze zelf de taal niet machtig zijn.”


Reacties (1)


 • Adri Burger

  03/01/2012

  #1.  Geen idee of een reactie helpt maar toch.
  Als kinderarts werkzaam in de jeugdhulpverlening en GGZ in Amsterdam West is werken zonder tolken voor een deel van de kinderen onmogelijk.
  Meenemen van een niet beedigde tolk leidt tot sociaal wenselijke antwoorden.
  De bezuinigingen treffen de instelling hard dus tolken uit hun budget is echt onmogelijk. Ik ben (deeltijds) in loondienst zonder AMS regeling. Verdien genoeg, maar niet genoeg om uit eigen zak de tolken te betalen. Het lijkt erop dat ik nu zelfs strafbaar als ik dat niet doe. Ga zo langzamerhand vrezen dat ik maar ontslag moet nemen.
  Vriendelijke groet, Adri Burger(Advertentie)