Geplaatst op 28 december 2011 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Huisarts maakt zelden ernstige fout

Huisarts maakt zelden ernstige fout

Grote fouten in de Nederlandse huisartsenpraktijk komen maar zelden voor. Dat blijkt uit het promotieonderzoek ‘Patient safety in primary care’ van huisarts in opleiding Sander Gaal.

Sander Gaal onderzocht hoe vaak incidenten in de huisartspraktijk voorkomen. Hij bekeek daarvoor de dossiers van duizend patiënten die in 2009 en 2010 een huisarts bezochten. Gemiddeld had een patiënt zeven à acht keer contact. Bij zeven op de duizend contacten tussen patiënt en huisarts is er sprake van een incident met nadelige gevolgen voor de patiënt. Vergeleken met ziekenhuizen is dat laag.

Doorverwijzen

Meestal betreft het kleine fouten, zoals het vergeten om de patiënt terug te bellen. Uit tuchtzaken blijkt tegelijkertijd dat ook bij huisartsen ernstige incidenten kunnen voorkomen, zoals het te laat doorverwijzen naar het ziekenhuis. Dit gebeurt bij zeven van de 8400 contactmomenten. Gaal vindt het belangrijk om te zoeken naar een manier om incidenten te voorkomen. De essentie is volgens hem het ontdekken van ernstige ziektes. Hij wil daar met zijn proefschrift aan bijdragen.

Sander Gaal, die het onderzoek verrichtte in opdracht van het ministerie van VWS promoveert op 6 januari aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Reacties (0)
(Advertentie)