Geplaatst op 26 januari 2012 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Internetconsult tussen artsen voorkomt verwijzingen naar ziekenhuis

Internetconsult tussen artsen voorkomt verwijzingen naar ziekenhuis

Internetcontacten tussen huisartsen en dermatologen werken in het voordeel van patiënten. Door intracollegiale consulten hoeft driekwart van de patiënten met huidklachten (eczeem, infecties, goedaardige tumoren) niet doorverwezen te worden naar een specialist in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit het onderzoek van promovendus Job van der Heijden aan het AMC in Amsterdam, dat deze week wordt gepubliceerd in Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Eerder werden de resultaten al gepubliceerd in het British Journal of Dermatology (BJD). De zogeheten TeleDermatologie kan flink wat geld besparen. Maar dat is niet het enige. Ook kunnen ernstige huidziekten eerder ontdekt worden. Spoedgevallen kunnen bovendien sneller worden doorverwezen.

Beveiligd 

De effecten van 37.000 teleconsulten tussen 2007 en 2010 werden bekeken. Ze werden verricht door ruim 1800 huisartsen en 166 dermatologen in ziekenhuizen. Het contact loopt via de beveiligde website van KSYOS TeleMedisch Centrum. Via internet stellen de huisartsen vragen, melden bijzonderheden over de patiënt en sturen digitale foto's mee. De dermatologen reageren gemiddeld binnen 4,6 uur. Daardoor hoefde uiteindelijk 74 procent van de patiënten die de huisarts wilde doorverwijzen naar een specialist, niet naar het ziekenhuis.

In de groep die de huisarts aanvankelijk niet wilde verwijzen, maar voor wie hij toch voor advies een teleconsult vroeg, werd 16 procent van de patiënten na zo'n second opinion alsnog doorverwezen voor een afspraak in het ziekenhuis. Die mensen hadden anders langer moeten wachten of hun kwaal was pas later ontdekt.

Drie keer duurder

Inmiddels maken meer dan 5.000 huisartsen en 300 dermatologen gebruik van TeleDermatologie. Een bezoek aan de specialist is gemiddeld drie keer duurder. Volgens Van der Heijden zou het breder toegepast moeten worden. "Minister Schippers van Volksgezondheid meldde onlangs dat zij betere zorg tegen lagere kosten wil. Dat kan met dit soort toepassingen en de inzet van instellingen als KSYOS gerealiseerd worden. In Den Haag wordt het steeds duidelijker dat dit de toepassingen zijn die de zorg beter betaalbaar en beter bereikbaar maken en de kwaliteit verhogen," aldus Van der Heijden.


Reacties (0)
(Advertentie)