Geplaatst op 15 februari 2012 door: Adri van Beelen | 2 reacties |

‘Chiropractor mag titel doctor niet gebruiken’

‘Chiropractor mag titel doctor niet gebruiken’

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en Skepsis, de stichting voor wetenschappelijk onderzoek van paranormale verschijnselen, willen dat een veertigtal chiropractors de doctorstitel die ze voor hun naam gebruiken, verwijderen.

Volgens beide organisaties geven niet-erkende opleidingen in het buitenland chiropractors niet het recht om naar zichzelf te verwijzen met het woord doctor. De chiropractors zouden daarmee artikel 435, lid 3 van het Wetboek van Strafrecht overtreden. ‘Als chiropractors geen gehoor geven aan het verzoek, dan zullen beide instanties niet aarzelen juridische stappen te ondernemen, wegens strafbaar titelgebruik’, waarschuwen de organisaties in hun brief.

Brief

VtdK en Skepsis schrijven de brief na de melding van het Arrondissementsparket in Assen dat chiropractor Servando Molina in Assen zich ten onrechte de doctorstitel zou hebben aangemeten. De officier van justitie schrijft dit in een brief aan de VtdK die in juli vorig jaar aangifte had gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te seponeren, omdat Molina de doctorstitel inmiddels van zijn website heeft verwijderd.

Volgens advocaat mr. Job van Broekhuijze, woordvoerder van onder meer de  Dutch Chiropractic Federation (DCF) hebben beide organisaties het echter niet bij het rechte eind. “Wanneer iemand een doctorstitel haalt aan een door Nederland erkende buitenlandse universiteit dan mag hij deze titel gewoon in Nederland gebruiken”, zegt hij. “Dat mag op grond van art. 7.23 lid 1 Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.”

Gerechtigd

Volgens Broekhuijze staat dr. Molina geregistreerd als register chiropractor bij Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) en is hij aangesloten bij de Dutch Chiropractic Federation (DCF). “Molina heeft zijn diploma ‘Doctor of Chiropractic’ behaald aan de door Nederland erkende universiteit Parker College of Chiropractic in Dallas in Texas. Met dit diploma ben je dus gerechtigd de titel Doctor of Chiropractic te gebruiken, die wordt afgekort tot doctor, dr. voor de naam of D achter de naam eventueel aangevuld met een C.”

Broekhuijze noemt de beslissing van de officier van justitie derhalve onterecht.  “Daarom hebben de heer Molina, het SNRC, de DCF en de Christelijke Chiropractoren Associatie (CCA) een klaagschrift ingediend bij het gerechtshof 's-Gravenhage met het verzoek tot strafvervolging over te gaan”, zegt hij. “We willen dat de rechter Molina vrijspreekt en dat register chiropractoren zonder verdere problemen gebruik kunnen maken van hun wettelijk recht om zich dr. te noemen.”

De VtdK en Skepsis blijven van mening dat het gebruik van de titel van dr. misleidend is en hebben chiropractors die in hun ogen de wet overtreden in een brief gewaarschuwd.


Reacties (2)


  • 15/02/2012

    #1.  Het wordt hoog tijd de VtdK en al zijn leden aan te klagen wegens grove schendingen van wetenschappelijkheid.
    Deze lieden presteren het om behandelingen die positieve resultaten in reviews geven volgens de Cochrane Library als kwakzalverij te bestempelen.
    Verder roepen ze vaak universiteiten op GEEN onderzoek te doen naar geneeskunsten terwijl dit nu juist de plaatsen zijn om de waarheid te onderzoeken en werkingen te bestuderen.

  • 17/02/2012

    #2.  Het zijn niet alleen chiropractors die de titel dr. onterecht gebruiken. Veel medisch specialisten gebruiken deze titel terwijl zij niet gepromoveerd zijn. Ook dit is strafbaar, maar vrijwel niemand vindt dit belangrijk.(Advertentie)