Geplaatst op 12 maart 2012 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Bijna helft gynaecologen heeft werkgerelateerde klachten

Bijna helft gynaecologen heeft werkgerelateerde klachten

Gynaecologen lijden onder de fysieke zware werkzaamheden die ze verrichten. Zo vindt 48 procent van hen het uitvoeren van operaties lichamelijk zwaar. Het uitvoeren van bevallingen op de verloskamers is voor 24 procent zwaar. Ruim 40 procent van de gynaecologen heeft daardoor klachten van lage rug, nek en schouders.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Fysieke belasting in de gynaecologische praktijk, oplossingen en denkrichtingen’ in opdracht van Movir en uitgevoerd door TNO en BosBedrijfsOefentherapie (BBO). In totaal kregen 1200 gynaecologen een vragenlijst. Bijna een kwart van hen respondeerde. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de uitgave ‘Hoe bevalt het werk?’ Uit eerder onderzoek van TNO was gebleken dat er veel klachten aan het bewegingsapparaat voorkomen bij gynaecologen en dat er mogelijkheden zijn om dit te verbeteren.

Bewegingsapparaat

227 Gynaecologen vulden de vragenlijst in. Ze hadden een gemiddelde werkweek van 4,3 dagen met ongeveer 50 uur werk. Hoewel bijna iedereen aangeeft een goede gezondheid te hebben, melden de gynaecologen veel klachten van het bewegingsapparaat, zoals pijn in de nek, schouders, ellebogen, lage rug, knieën en voeten. Verder spelen ook lichamelijke en geestelijke vermoeidheid een rol. Aan het einde van de werkdag wordt die vermoeidheid door bijna vier op de tien gynaecologen als hoog betiteld. Zo’n 40 procent van de respondenten voelt zich weleens opgebrand door het werk.

Onderbouwen

In de brochure worden onder meer aanbevelingen gedaan om hen werk optimaal te kunnen organiseren. In de uitgave geven de onderzoekers per knelpunt een omschrijving van het probleem en onderbouwen ze deze met gegevens verkregen uit een wetenschappelijke analyse. Vervolgens geven ze adviezen en praktische tips om het probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de werkhouding. Zo wordt aanbevolen om vaginale echoscopieën zittend op een kruk uit te voeren, behandeltafels op ellebooghoogte te zetten en mogelijkheden te benutten om de armen te steunen. Een belangrijke aanbeveling is om regelmatig rust te nemen tussen de werkzaamheden door.

Iedere gynaecoloog die bij Movir is aangesloten ontvangt de uitgave ‘Hoe bevalt het werk?’ 


Reacties (0)
(Advertentie)