Geplaatst op 3 mei 2012 door: Adri van Beelen | 2 reacties |

SOS-arts niet actief

SOS-arts niet actief

De 24-uurs doktersdienst in de Randstad, SOS-arts, is op dit moment niet actief. Wie een beroep wil doen op de dienst krijgt de mededeling dat er momenteel een pilot geëvalueerd wordt. Onduidelijk is wanneer de dienst weer van start gaat.

SOS-arts is een dienst die door iedereen ingeschakeld kan worden. Kern van de dienst is dat de arts niet bepaalt of hij bij een patiënt langsgaat, maar de patiënt zelf. Patiënten moeten dan wel zelf betalen: zeventig euro overdag en 105 euro buiten kantoortijden. In Amsterdam heeft het bedrijf volgens de laatste gegevens acht artsen in dienst.

Radiostilte

Volgens initiatiefnemer Arnold Verhoeven liggen de activiteiten niet stil, maar is er een ‘radiostilte ingelast’. “Stilte voor de storm, zal ik maar zeggen", is het enige wat hij erover kwijt wil. SOS-arts heeft in het verleden veel kritiek gehad van bestaande artsenorganisaties, met name van de LHV. De huisartsenvereniging somde op haar website maar liefst 24 bedenkingen tegen de 24-uursdienst op.

Blokkeren

De 24-uursdienst is niet zonder slag of stoot van de grond gekomen. Zo blokkeerde de NZa jarenlang de start van SOS-arts. Vorig jaar maart werd het besluit van de NZa om geen tarief aan het bedrijf toe te kennen door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) vernietigd. De NZa moest opnieuw de aanvraag bekijken. Door de beleidsregel ‘ Zorg op afroep van de patiënt’ mocht SOS-arts toch van start gaan.

Verzekeraars

SOS-arts had een aantal afspraken met verzekeraars, onder meer met Stad Holland. Maar deze krijgen momenteel geen declaraties meer voor de geleverde diensten. Bij Zorgverzekeraars Nederland is ook niet bekend of er declaraties binnenkomen bij aangesloten leden. De arbodienst Maetis Ardyn, voor wie SOS-arts onder meer zou gaan werken, heeft inmiddels geen contact meer. “Het enige wat ik ervan kan zeggen is dat wij geen zaken meer doen met SOS-arts”, zegt een woordvoerder.


Reacties (2)


  • HTM

    04/05/2012

    #1.  Het College van Beroep vindt dat dit geval opnieuw bekeken moet worden. Dat lijkt me geen probleem. Opnieuw bekijken en opnieuw afwijzen zou ik zeggen. De overheid is ieder jaar weer verbaasd dat de kosten in de zorg meer stijgen dan verwacht. Maar wat dacht je dan, als ieder initiatief voor uitbreiding van de zorg gehonoreerd moet worden, omdat de patient er om vraagt. De zorgvraag is onbegrensd. Het is aan de professionals om hier paal en perk aan te stellen, maar dat doen ze niet omdat het ook hun portemonnee is. Wie moet het dan doen? De overheid wordt gegijzeld door de professionals, dus die durft het ook niet.

  • 04/05/2012

    #2.  Gelukkig maar dat de HAP-artsen zich geen "radiostilte" willen veroorloven.(Advertentie)