Geplaatst op 24 mei 2012 door: Jenneke van de Streek | 1 reacties |

Verblijf op hoogte versterkt opvlamming inflammatoire darmziekte

Verblijf op hoogte versterkt opvlamming inflammatoire darmziekte

Retrospectief onderzoek wijst uit dat inflammatoire darmaandoeningen (IBD) vaker opvlammen in de periode na een vliegreis of verblijf boven 2000 meter. Het onderzoek is gepresenteerd in de Digestive Disease Week.

Het is weliswaar nog te vroeg om op grond van dit onderzoek een verblijf op hoogte te ontraden aan patiënten met inflammatorire darmziekten, omdat het een kleine retrospectieve studie betreft, meldde onderzoeker Stephan Vavricka, werkzaam in het Treimli Hospital in Zürich op het DDW-congres. Maar ontraden van bergvakantie acht hij wel denkbaar bij individuele gecompliceerde patiënten.

Skiërs

Geïnspireerd door meldingen van skiërs en bergbeklimmers met IBD over het opvlammen van hun ziekte in de eerste week na verblijf op hoogte, deed hij navraag bij 103 patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa over het hun gedrag in de vier weken voorafgaande aan de opvlamming van de ziekte. Hij controleerde de uitkomst bij patiënten met IBD die geen opvlamming kregen.

Opvlamming

Van de patiënten met een exacerbatie had 40,4 procent in de voorafgaande periode gevlogen of gereisd naar gebieden boven 2000 meter, terwijl maar 15,7 procent van de patiënten wiens ziekte rustig bleef dit hadden gedaan. Meer specifiek had 38,1 procent van de patiënten met een opvlamming van de ziekte van Crohn op grote hoogte verbleven, tegen 9,1 procent van de 'rustige' patiënten; bij colitis ulcerosa was een trend aantoonbaar: 41,9 procent met een exacerbatie had op hoogte gereisd en 20,7 procent van de patiënten met een gecontroleerde ziekte. Alle resultaten zijn gecontroleerd voor onder meer leeftijd, roken, lichaamsbeweging en antibioticabehandeling.

Experimenteel bewijs

Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat hypoxie ontsteking in het maagdarmkanaal induceert. De hypoxiegevoelige transcriptie factor 1α beïnvloedt de verworven immuniteit en werkt in op beschermende genen bij geïnduceerde colitis. Muizen die blootstaan aan hypoxie vertonen ontsteking van de darm en bij bergbeklimmers op grote hoogte is ontsteking in het bloed en de darm aantoonbaar.

 


Reacties (1)


  • 25/05/2012

    #1.  Correctie dient ook te geschieden voor al dan niet gevoelde rugproblemen vanuit segmentaal perspectief.
    Rug/nek-pathologie kan orgaanpathologie induceren zelfs de subklinische fase. Door andere houding tgv reizen of andere sport kan de opvlamming ook veroorzaakt of versterkt worden.(Advertentie)