Geplaatst op 18 juni 2012 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

CPB: Kosten stijgen met 19 miljard

CPB: Kosten stijgen met 19 miljard

De kosten van de gezondheidszorg stijgen tot 2017 met 19 miljard euro. Dat heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) berekend. Daarmee legt de zorg beslag op een kwart van de economische groei.

Vooral de Zorgverzekeringswet stijgt enorm. In 2017 is die ten opzichte van nu maar liefst met 13 miljard euro toegenomen, een groei van 6,3 procent.

Arbeidsmarkt

De sterk stijgende uitgaven aan zorg worden ook weerspiegeld in de veranderingen op de arbeidsmarkt. Omgerekend naar voltijdsbanen nam de werkgelegenheid in de zorg de afgelopen tien jaar toe met een kwart miljoen arbeidsjaren. Daarnaast nam de werkgelegenheid bij de overheid licht toe, vooral in het onderwijs.

Daling

Gegeven de beperkte groei van de totale beroepsbevolking in Nederland moest dit leiden tot een stevige daling van de werkgelegenheid in de marktsector. Voor de periode 2010-2017 is een bijna even grote verdere stijging voor de zorg voorzien. Het aantal zorgwerkers stijgt met 3 procent per jaar. In 2000 werkte bijna 1 op 8 mensen in de zorg, in 2017 zal dat bijna 1 op de 5 zijn.


Reacties (0)
(Advertentie)