Geplaatst op 18 juli 2012 door: Suzanne Bremmers | 0 reacties |

'Accepteer dat patiënten googelen'

'Accepteer dat patiënten googelen'

Gynaecoloog Bertho Nieboer adviseert iedere arts af en toe op veelvoorkomende aandoeningen te googelen. Zo weten ze met welke informatie de patiënt de spreekkamer binnenloopt. "Weet wat er speelt", adviseert hij collega's.

Nieboer spreekt over de goed geïnformeerde patiënt op het Mednet Congres E-health: gewoon doen! dat op 25 oktober plaatsvindt. "Het eerste wat mensen doen als ze denken dat ze iets mankeren, is zoeken op internet. Artsen zullen daar mee moeten leven. De patiënt komt nu echt anders de spreekkamer binnen dan tien jaar geleden. Veel dokters balen daarvan. Maar als ze nog plezier in hun werk willen houden, moeten ze er toch echt mee omgaan. Het is niet anders."

Vallen en opstaan

Nieboer vertelt in Mednet Magazine ook over zijn eigen ervaringen met de goed geïnfomeerde patiënt. Hij is wijzer geworden door vallen en opstaan. Een patiënt kwam naar zijn spreekuur en zei dat ze deze aandoening had en die behandeling wilde. "Ik had nog geen klacht gehoord. Uiteindelijk bleek dat er iets heel anders aan de hand was met haar. Het kostte mij behoorlijk wat moeite om haar daarvan te overtuigen." 

Onderzoek

Nieboer, ook wel bekend als @DokterBertho, heeft zijn ervaring met social media vooral opgedaan met Twitter. Ook is hij bezig met een onderzoek naar het twittergedrag van gynaecologen. Volgens Nieboer doen gynaecologen meer met social media dan andere specialisten. Dat is niet zo verwonderlijk, vindt hij. "Je wilt geen gynaecoloog worden als je een notoire vrouwenhater bent die niet kan communiceren. Twitter gaat over communicatie en woorden. Daarom denk ik dat gynaecologen meer online bezig zijn dan anderen."

Congres

Tijdens het congres zal Nieboer interactieve rolllenspellen begeleiden en discussies aangaan. "Sommige artsen zeggen: 'er is geen tarief voor een tweet dus waarom zou ik het doen?' Ik vind het niet nodig om geld te rekenen voor een online advies, want ik ben geen arts geworden om rijk te worden."

Klik hier voor meer informatie over het programma en inschrijving van het Mednet e-healthcongres.

 


Reacties (0)
(Advertentie)