Geplaatst op 2 mei 2013 door: Anouk Middelkamp | 0 reacties |

Coassistenten: te weinig tijd voor privéleven

Coassistenten: te weinig tijd voor privéleven

Meer dan de helft van de coassistenten vindt dat de coschappen te veel tijd in beslag nemen en dat daardoor te weinig vrije tijd overblijft. Dat blijkt uit een peiling van Mednet onder coassistenten in het hele land.

De redactie van Mednet vroeg aan coassistenten hoe zij hun coschappen ervaren. Rond de 130 coassistenten uit het hele land vulden de peiling in. Er werd onder meer gevraagd naar de inhoud van de coschappen, de begeleiding en de werktijden. In totaal 55 procent van de respondenten noemde het aantal werkuren en de tijd die overblijft voor een privéleven 'slecht' of 'matig'. Veertig procent beoordeelt dit als 'goed' en 5 procent als 'heel goed'.

Stagevergoeding

In het onderzoek lichtten enkele co's hun antwoorden toe. Zo stelt een coassistent uit Nijmegen: "48 uur per week werken, zonder stagevergoeding, exclusief reizen van en naar de stageinstellingen is af en toe echt ontzettend zwaar."
Een coassistent uit Rotterdam: "Er wordt van je verwacht dat je veel studeert, als je daarnaast nog je vaste lasten wilt kunnen betalen, moet je een bijbaan hebben. Ik werk op zaterdag, dus houd eigenlijk alleen de zondag over. Dat is vrijwel geen vrije tijd. Een vergoeding voor de coschappen zou dit deels kunnen verbeteren."
Een co uit Maastricht licht toe: "Het is erg afhankelijk van het coschap. Sommige coschappen zijn zo druk, met zoveel extra werk nadat je terug bent uit het ziekenhuis, dat een sociaal leven soms niet mogelijk is. Andere coschappen daarentegen zijn juist prima te combineren met een sociaal leven."

In Mednet Magazine, dat rond 25 mei uitkomt, staat een artikel met meer resultaten van het coassistenten onderzoek.


Reacties (0)
(Advertentie)