Geplaatst op 23 september 2014 door: Patrick Marx | 0 reacties |

Plasklas helpt ook therapieresistente kinderen

Plasklas helpt ook therapieresistente kinderen

Urologen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht laten zien dat een 10-daagse klinische plasklas met intensieve cognitieve training zelfs therapieresistente kinderen helpt. Daarmee is er hoop voor kinderen die het vanwege hun overactieve blaas niet lukt zindelijk te worden.

Bij zo’n 20% van de kinderen met een overactieve blaas helpt geen enkele therapie. Dankzij een tiendaagse cognitieve biofeedback training in het ziekenhuis komt zo’n 43% van deze kinderen van zijn klachten af. De urologen onderzochten hun therapie bij 70 kinderen in de leeftijd van 7-13 jaar (48 jongens en 22 meisjes). Na 6 maanden was 43% van de kinderen klachtenvrij, had 31% significant minder klachten en trad bij 26% geen verbetering op. Twee jaar na de therapie rapporteerde 64% van de kinderen een goed effect van de training terwijl 27% geen verbetering ervaart. De therapie blijkt succesvoller naarmate de kinderen ouder zijn.

Urotherapeut

Een urotherapeut begeleidt de kinderen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. De therapeut geeft instructies over het plasgedrag, de zithouding op het toilet, het voorkomen van obstipatie en urineweginfecties en oefeningen van de bekkenbodem. Daarnaast krijgen de kinderen psychologische, cognitieve en motivationele training. Dagelijkse supervisie en biofeedback helpen bij het aanleren van de juiste technieken.  

Verwijzen

Kinderen met urine-incontinentie vanwege een overactieve blaas zijn de moeilijkst te helpen groep incontinente kinderen. Traditionele therapie met anticholinergica, een poliklinische plasklas en trainingen thuis helpt bij ongeveer de helft van hen. Dertig procent van de kinderen heeft geen baat bij therapie vanwege een anatomische afwijking van de urinewegen die behandeld kan worden. De plasklas is bedoeld voor de overige 20% van de kinderen. De Utrechtse urologen onder leiding van prof. Tom de Jong adviseren op basis van hun onderzoek kinderen met therapie resistente incontinentie vanwege een overactieve blaas snel naar een klinische plasklas te verwijzen.


Reacties (0)
(Advertentie)