Geplaatst op 23 december 2014 door: Patrick Marx | 0 reacties |

Overactieve blaas en affectieve stoornissen vaak hand in hand

Overactieve blaas en affectieve stoornissen vaak hand in hand

“In de praktijk blijft de associatie tussen een overactieve blaas en klachten van angst en depressie zeer onderbelicht”, zegt uroloog Daisy Vrijens van het Maastricht UMC+. “We zien in onze praktijk dat er een overlap bestaat tussen plasklachten en angst en depressie. Vandaar dat we systematic review over deze associatie schreven.”

De Maastrichtse onderzoekers analyseerden de data van 43 studies met 80 duizend deelnemers. De helft van hen deed mee aan een cross-sectionele, de andere helft aan een longitudinale studie. In 26 studies werd een associatie tussen een overactieve blaas en depressie gevonden en in zes studies een associatie met angst. 

Uit de longitudinale studies blijkt dat mensen met een overactieve blaas eerder een depressie ontwikkelen dan andere mensen en dat depressieve mensen eerder klachten van een overactieve blaas krijgen. De associatie tussen angst en een overactieve blaas blijkt minder sterk. Vrijens: “Het bewijs voor de relatie tussen depressies en een overactieve blaas is het sterkst. De positieve associatie tussen angst en klachten van een overactieve blaas blijkt uit maar één studie, maar is wel significant.”   

Beducht

Uit het onderzoek blijkt dat het behandelen van de klachten van een overactieve blaas ook leidt tot minder affectieve klachten. Vrijens: “We laten zien dat klachten van een overactieve blaas en affectieve klachten vaak samen gaan. Huisartsen en hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg doen er daarom goed aan om bij mensen met affectieve klachten ook naar urologische klachten te vragen en beducht te zijn op het ontstaan van blaasklachten bij mensen met een depressie.”

Het onderzoek werd gedaan binnen het Pelvic Care centrum Maastricht (PCcM) van het MUMC+ “We besteden, uniek in Nederland, veel aandacht aan de associatie van onder andere blaasklachten en affectieve klachten (angst/depressie). Onze patiënten komen uit het hele land  voor een tweede, derde of soms zelfs vierde mening. We merken dat klachten van angst/depressie maar ook van een overactieve blaasklachten vaak niet spontaan gerapporteerd worden door patiënten. We hopen dan ook dat onze publicatie bijdraagt aan de herkenning van deze klachten”, aldus Vrijens.

 

 


Reacties (0)
(Advertentie)