Casus: Geperforeerde appendicitis presenteert zich als 'gewone' cystitis

Een vrouw van 44 jaar levert urine in bij de doktersassistente van de huisarts omdat ze denkt dat ze een blaasontsteking heeft. De assistente onderzoekt de urine aan de hand van het protocol van de huisartsenpraktijk en stelt vast dat er erytrocyten en leukocyten in zitten. Volgens het protocol past dit bij een blaasontsteking.
De assistente maakt een recept voor antibiotica (nitrofurantoïne) en laat dit elektronisch door de huisarts autoriseren. Twee dagen later bezoekt de vrouw het spreekuur van de huisarts omdat haar klachten steeds erger worden. Ze heeft hevige onderbuikspijn en koorts, en voelt zich beroerd. Desgevraagd bleken de klachten vier dagen geleden begonnen te zijn met een zeurend gevoel in de onderbuik en verminderde eetlust. De patiënte dacht dat dit een blaasontsteking was, maar was hier niet zeker van omdat ze nooit eerder een blaasontsteking had gehad. Ze had geen plasklachten.
De huisarts onderzoekt de patiënte en ze blijkt ziek te zijn, en er is sprake van peritoneale prikkeling over de gehele onderbuik, met de meeste pijn rechtsonder. De urine laat nog steeds erytrocyten en leukocyten zien. Onder verdenking van een appendicitis verwijst de huisarts haar naar de spoedeisendehulpafdeling, waar men een geperforeerde appendicitis met peritonitis vaststelt. De patiënte krijgt in het ziekenhuis een conservatieve behandeling en kan na twee weken naar huis.
Protocol
In de huisartsenpraktijk delegeert de huisarts het urineonderzoek bij verdenking op een blaasontsteking vaak aan de assistente. De huisarts in deze casus had daarvoor een protocol geschreven, gebaseerd op de NHG-Standaard Urineweginfecties. De assistente handelde in dit geval volgens het protocol, maar daarin stond niet dat er sprake moest zijn van ‘herkende’ plasklachten. Als de voornaamste klacht buikpijn is zonder plasklachten moet men het protocol voor verdenking urineweginfecties niet gebruiken, maar moet de huisarts de patiënt op het spreekuur zien. Het protocol was in dit geval onvolledig. Het is de vraag of de huisarts verantwoordelijk is voor het handelen van de assistente. Mr. Diederik van Meersbergen, dr. Lidewij Broekhuizen
Lees hier het gehele artikel Taakdelegatie van huisarts naar doktersassistente uit Huisarts & Wetenschap 8-2013
Meer lezen in BSL Huisarts Totaal >>
Acute buikpijn, dr. H de Vries, drs. MK van Alphen, Drs. SA de Beer, dr. D de Jong
Diverticulitis, S.G. van Gunst, V.G. Pigmans
- Bekeken (8871)
- Reacties (0)
Gerelateerde Berichten
- Experimenteel obesitasmiddel voorkomt ontwikkeling nierstenen
- Prostaatcarcinoom beïnvloedt leven van de partner van patiënt (eveneens) significant
- Perioperatief aspirinegebruik bij partiële nefrectomie
- Gunstige effectiviteits- en veiligheidsresultaten GV1001 bij BPH-patiënten
- Minder biopsieën en overdiagnose bij prostaatcarcinoom dankzij MRI
- Man-naar-vrouw chirurgie verbetert kwaliteit van leven transgenders aanzienlijk
- Real-world data enzalutamide vergelijkbaar met resultaten uit PREVAIL-studie
- Nieuw scoringssysteem preoperatieve voorspellers oncologisch risico SRMs
- Prostaatcarcinoomscreening gebaseerd op PSA reduceert mortaliteit en gemetastaseerde ziekte
- Gunstige veiligheidsresultaten pembrolizumab in neoadjuvante setting MIBC
(Advertentie)