Geplaatst op 17 april 2015 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Ook jongens inenten tegen HPV?

Ook jongens inenten tegen HPV?

Viroloog Ab Osterhaus is van mening dat ook jongens ingeënt moeten worden tegen het papillomavirus (HPV). Daarmee kunnen volgens hem veel gevallen kanker worden voorkomen.

In Nederland worden alleen meisjes ingeënt, tegen cervixcarcinoom. Er is een tendens waar te nemen van een toenemend aantal gevallen van kanker aan neus, keel, mond, maar ook anus en penis. Op BNR nieuwsradio zei de viroloog van het Erasmus MC dat deze vormen van kanker voor 70 à 80 procent worden veroorzaakt door HPV. Veel van dit soort gevallen kunnen voorkomen worden door naast meisjes ook jongens te vaccineren. Effectiever, aldus Osterhaus. ''Het hele programma wordt veel effectiever tegen de hele cyclus van het virus dat overgaat van vrouwen naar mannen."

Binnenkort zit de Gezondheidsraad om de tafel met minister Schippers en zal het vaccinatieprogramma voor jongens worden besproken, aldus voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad. 

In het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) 1-2010 schreven Charlotte H. Lenselink, Leon F.A.G. Massuger, Ruud L.M. Bekkers enkele jaren geleden al dat een hoge dekkingsgraad cruciaal is om HPV-vaccinatie succesvol te implementeren in de strijd tegen baarmoederhalskanker.

Lees ook:Uitgestreken?, Hans van Maanen, Huisarts en Wetenschap 12-2014

 


Reacties (0)
(Advertentie)