Geplaatst op 23 april 2015 door: Adri van Beelen | 0 reacties |

Radboudumc bekijkt inzet MRI-scan bij prostaatkankeronderzoek

Radboudumc bekijkt inzet MRI-scan bij prostaatkankeronderzoek

Het Radboudumc onderzoekt of het inzetten van een MRI-scanner geschikt is voor bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker. De scanner zou de PSA-test kunnen aanvullen.

Bij mannen met een verhoogde PSA-waarde wordt aanvullend een biopt (een stukje weefsel) genomen uit de prostaat. Een belastende en onnauwkeurige methode. Bij slechts 21 procent van de mannen wordt daadwerkelijk kanker gevonden, waarvan de helft in een onschuldige vorm.

Met nauwkeurige beelden die met een MRI-scanner gemaakt kunnen en dat in combinatie met PSA-bepaling in het bloed kan deze overdiagnose volgens de betrokkenen met 90 procent verminderen.

Landelijk

Het MRI-onderzoek komt ook landelijk beschikbaar als deze wordt toegestaan voor de screening naar prostaatkanker. In het onderzoek naar het inzetten van de MRI-scanner worden in vier ziekenhuizen in Nederland (Radboudumc, HagaZiekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Ziekenhuisgroep Twente) zo’n 660 mannen meegenomen. Het Radboudumc krijgt 1,25 miljoen euro van KWF-Alpe d'HuZes voor het onderzoek.

meer lezen:

Prostaatkanker, uit het Oncologisch Formularium

Meer lezen in BSL Huisarts Totaal >>

 


Reacties (0)
(Advertentie)