Geplaatst op 5 september 2016 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Oudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie

Oudere patiënten reageren minder goed op behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie

Oudere patiënten, tussen de 65 en 75 jaar, reageren minder goed op de behandeling van pulmonaire arteriële hypertensie. Het lijkt erop dat ze op hemodynamisch en klinisch gebied minder voordeel van de behandeling hebben. Daarnaast hebben ze vaker last van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepresenteerd tijdens een postersessie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Omdat de leeftijd van patiënten met pulmonaire arteriële hypertensie (PAH) steeds verder toeneemt en er nauwelijks oudere patiënten worden geïncludeerd in klinische trials, hebben de onderzoekers gekeken naar de wijze waarop oudere patiënten reageren op de behandeling.
Alle patiënten, 113 in totaal, werden gediagnosticeerd met PAH; bijna 50 procent was onder de 65 jaar, 29 procent was tussen de 65 en 74 jaar en 21 procent was 75 jaar of ouder. De groepen waren ongeveer gelijk verdeeld, waar het ging om de behandeling: allemaal kregen ze in ieder geval één type therapie. Patienten in de twee oudste leeftijdsgroepen kregen minder vaak combinatietherapie.

Bijwerkingen

Na 3-6 maanden was er een significant verschil in NYHA-classificatie, vasculaire weerstand en cardiale output in de twee jongste leeftijdsgroepen. In de oudste leeftijdsgroep leek alleen de cardiale output significant verbeterd. De meest bijwerkingen vonden plaats bij het gebruik van PDE-5-remmers en phosphodiesterase-5 inhibitors en endotheline-receptorantagonisten in de oudste patiëntengroep.


Reacties (0)
(Advertentie)