Geplaatst op 6 september 2016 door: Anouk Middelkamp | 0 reacties |

Vitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen

Vitamine-D lijkt astma-aanvallen te verminderen

Toevoeging van orale vitamine-D in aanvulling op astmamedicatie lijkt ernstige astma-aanvallen te verminderen. Dat blijkt uit een nieuwe Cochrane Review, die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in London.

Eerder werd al bekend dat een laag vitamine D-gehalte in het bloed gelinkt werd aan verergering van astma-aanvallen bij kinderen en volwassenen. Er is daarom veel interesse in de potentiële rol van vitamine D, omdat het hoge luchtweginfecties, zoals verkoudheid, kan reduceren.

Opname

De onderzoekers hebben in hun review zeven onderzoeken gevonden, waarin 435 kinderen werden geïncludeerd en twee studies met 658 volwassenen. De deelnemers waren verdeeld over verschillende werelddelen. De meerderheid had milde tot gemiddeld ernstige astma en een minderheid had ernstige astma. De meeste mensen bleven hun normale astmamedicatie nemen tijdens het onderzoek. De studies duurden tussen de zes en twaalf maanden.

Uit de resultaten blijkt dat toevoeging van een vitamine-D pil het risico op ernstige astma-aanvallen waarvoor behandeling met corticosteroïden nodig was verminderde (rate ratio 0.63, 95% Cl 0.45 tot 0.88; 680 deelnemers, 3 studies). Ook verminderde het risico op in ieder geval één exacerbatie met bezoek aan de eerstehulp of opname in het ziekenhuis (OR 0.39, 95%, CL 0.19 tot 0.78; 963 deelnemers, 7 studies).

Prof. Adrian Martineau van het Asthma UK Centre for Applied Research zegt dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat meer onderzoek moet uitwijzen of dit effect voor alle astmapatiënten geldt of alleen voor de patiënten met een laag vitamine-D niveau.


Reacties (0)
(Advertentie)