Geplaatst op 6 september 2016 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’

‘Personalised medicine voor IPF-patiënten is meer dan het zoeken naar de juiste medicatie’

Personalised medicine voor IPF-patiënten is niet alleen een kwestie van het vaststellen van genotypes en het zoeken naar de juiste medicatie, maar ook van 'patient centered care'. Dat zei Harold Collard van de University of California in San Francisco gisteren tijdens een symposium over personalised medicine voor IPF-patiënten, dat werd gehouden op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

In de oncologie zijn artsen en onderzoekers al langer bezig met het ontwikkelen van personalised medicine, maar voor IPF staat dit nog in de kinderschoenen, bleek tijdens het symposium. Het is al duidelijk dat er genetische subgroepen zijn en het is mogelijk om onderscheid te maken tussen ernstige en minder ernstige IPF, zo vertelde prof.dr. Luca Richeldi van de University of Southampton. “Er is nog een lange weg te gaan voordat we de behandeling echt kunnen afstemmen op de individuele patiënt.”

Redelijk

Marc Collard stemde hiermee in. “De zorg voor IPF-patiënten is op dit moment redelijk, nog niet geweldig. Met de introductie van pirfenidone en nintedanib kunnen we de ziekte remmen, maar we behandelen iedereen hetzelfde. Terwijl je als arts graag wilt kijken naar welke behandeling bij de patiënt past.” Collard stelt dat het, naast personalised medicine, minstens net zo belangrijk is om te kijken naar patient focuesed care. Dit is zorg die zich concentreert rondom de patiënt met z’n individuele eigenschappen en wensen, in plaats van rondom de ziekte.

Gesprek

Sonye Danoff, van de John Hopkins University School in Baltimore: “Medicijnen hebben invloed op het welzijn van de patiënt in plaats van op de ziekte. We moeten daar als artsen beter op letten.” Ze raadde haar collega longartsen aan al vanaf het begin van de behandeling een goed beeld te krijgen van de patiënt. “Dan weet je wat de patiënt belangrijk vindt, waar je op moet letten bij de behandeling van de ziekte.” Daarnaast pleit ze ook voor het tijdig bespreken van end of life care. “Doe dit niet pas als de curatieve fase voorbij is. Curatieve zorg en palliatieve zorg moeten bij deze patiënten altijd naast elkaar lopen.”


Reacties (0)
(Advertentie)