Geplaatst op 6 september 2016 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Beweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD

Beweging zorgt voor minder depressie en angst bij COPD

Veel beweging zorgt bij COPD-patiënten met een depressie of angststoornis voor een vermindering van hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere de Nederlandse onderzoeker Gerben ter Riet van de Universiteit van Amsterdam, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

De studie, die is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Zurich en de Nederlandse onderzoekers, includeerde 409 patiënten van huisartsenpraktijken in Nederland en Zwitserland. De onderzoekers bekeken de fysieke activiteiten van de deelnemers en volgden hen gedurende vijf jaar. Gedurende de follow-up rapporteerden de patiënten over hun comorbiditeit (cardiovasculair, neurologisch, hormonaal, musculoskeletaal, kanker en infectieziekten) en vulden ze de Hospital Anxiety and Depression Scale-vragenlijst in.  

Relevant

Uit de resultaten blijkt dat patiënten die veel fysieke activiteiten ontplooiden 11 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van angststoornissen en 15 procent minder kans op een depressie. Voor de andere comorbiditeit werden geen significante verschillen gevonden.
Volgens de onderzoekers zijn de resultaten heel relevant, omdat 40 procent van de COPD-patiënten een depressie of angststoornissen ontwikkelt, tegenover 10 procent van de algemene bevolking.”


Reacties (0)
(Advertentie)