Geplaatst op 6 september 2016 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'

'Wees voorzichtig met prednison bij mogelijke IPF-patiënten'

Longartsen zouden voorzichtig moeten zijn met een prednisonbehandeling bij ‘mogelijke IPF-patiënten’. Dat stelde de Nederlandse onderzoeker Ivo Wiertz van het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein tijdens een presentatie op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Londen.

Wiertz onderzocht, samen met onderzoekers van de Universiteit van Leuven, 59 patiënten bij wie de diagnose niet meteen duidelijk was: de UIP was inconsistent op de HRCT-scan, terwijl er uit de longbiopsie wel een UIP-patroon kwam. De gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep was 64 jaar en 80 procent was voormalig roker.

Achteruit

Uit de longfunctietesten bleek dat de FVC-waarden van de onderzochte patiënten in de periode vóór de behandeling met prednison achteruit was gegaan met 8,7 procent. In de periode daarna daalde de FVC met 20,3 procent (na zes maanden prednison). Daarnaast bleek van de 47 patiënten 68 procent non-responder te zijn. Ook was er een hoge incidentie van ernstige bijwerkingen, vooral in de eerste drie maanden van het prednisongebruik.

Voorzichtig

Wiertz concludeerde zijn presentatie dan ook met het advies voor nieuwe richtlijnen: “Wees voorzichtig met een prednisonbehandeling bij patiënten met een mogelijke IPF.” Hij geeft aan dat zijn collega’s deze patiënten meestal behandelen met antifibrotische middelen.
Daarnaast raadt hij aan om meer waarde te hechten aan het UIP-patroon in de chirurgische longbiopsie dan een inconsistent patroon in de HRCT-scan.


Reacties (0)
(Advertentie)