Geplaatst op 15 september 2016 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Minkowski prijs voor NL mitochondriën-expert Patrick Schrauwen

Minkowski prijs voor NL mitochondriën-expert Patrick Schrauwen

De Nederlander Patrick Schrauwen, hoogleraar humane biologie in Maastricht UMC+, heeft donderdagmiddag in München de jaarlijks Minkowski Prize gekregen van de European Association for the Study of Diabetes (EASD). Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de ontstaansmechanismen van diabetes type 2. De prijs bedraagt 20.000 euro en wordt gezien als de belangrijkste prijs voor diabetesonderzoekers in het midden van hun carrière. Sinds de prijs in 1966 werd ingesteld is het pas de tweede keer dat hij naar een Nederlandse wetenschapper gaat.

Schrauwen heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen het functioneren van mitochondriën, vetstapeling in spieren en insulineresistentie van de skeletspiercellen. Hij liet zien dat mitochondriën al niet meer goed functioneren in het voorstadium van diabetes type 2. Hij kwam daarbij tot de ontdekking dat lichaamsbeweging een gunstig effect heeft op mitochondriën en insulinegevoeligheid. Hij was ook de eerste wetenschapper die ontdekte dat resveratrol (een anti-oxidant die voorkomt in rode wijn) net als inspanning, de mitochondriën stimuleert bij mensen met overgewicht.

Stapeling

Patrick Schrauwen heeft ook onderzocht hoe stapeling van vet in de spiercellen bijdraagt aan de ontwikkeling van insulineresistentie. Onlangs toonden Schrauwen en collega's aan dat blootstelling aan een koudere omgeving de insulinegevoeligheid van de spieren van type 2 diabetespatiënten duidelijk verbeterde. Hij ging hier nader op in tijdens de lezing die donderdag op de prijsuitreiking volgde.

Minkowski

De prijs is vernoemd naar de Duitse internist Oskar Minkowski, die in 1889 de rol van de alvleesklier bij de ontwikkeling van diabetes aantoonde, wat resulteerde in de ontdekking van insuline voor de behandeling van diabetes. De prijs werd in 1966 voor het eerst uitgereikt aan Sir Philip Randle en wordt sindsdien elk jaar toegekend aan een wetenschapper die een significante bijdrage levert aan het inzicht in het ontstaan van diabetes.


Reacties (0)
(Advertentie)