Geplaatst op 26 maart 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Stamcel kan erectiel vermogen herstellen

Stamcel kan erectiel vermogen herstellen

Stamcellen kunnen de erectiele functie zodanig herstellen dat de patiënt weer in staat is tot coïtus. Dat blijkt uit onderzoek van het Universiteitsziekenhuis in het Deens Odense, dat dit weekend werd gepresenteerd op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Het is de eerste keer dat is aangetoond dat stamceltherapie een positief resultaat heeft op erectiele disfunctie. Het betreft een fase 1 trial die vooral werd gedaan om na te gaan hoe veilig de therapie is. Ook werd gekeken naar de dosering. De resultaten moet ook zo worden geïnterpreteerd.

Al langer wordt gewerkt aan een stamceltherapie voor het herstel van het erectiel vermogen bij mannen met erectiele disfunctie. Maar tot nu toe was het nog niet gelukt om de erectie zodanig te verbeteren dat de patiënt ook in staat was tot penetratie. Uit de resultaten die op het congres werden gepresenteerd bleek dat in 8 van de 21 gevallen de seksuele functie voldoende was hersteld.

Volgens onderzoeksleider dr. Martha Haahr van het Odense University Hospital zou deze aanpak kunnen leiden tot het herstel van spontane erecties zonder het gebruik van andere medicatie, injecties of implantaten.

Continent

De onderzoekers gebruikten stamcellen uit buikvet via liposuctie. Nadat de cellen waren geïsoleerd, werden ze geïnjecteerd in het corpus spongiosum. Geen van de 21 mannen die aan het onderzoek deelnamen meldde bijwerkingen gedurende het jaar dat hierop volgde. Binnen 6 maanden na de behandeling  meldden 8 van de 21 patiënten de verbetering die optrad. Deze hield een jaar aan, wat indiceert dat de behandeling ook op lange termijn werkt. Alleen de mannen die continent waren hadden baat bij de behandeling (evenals erectiele disfunctie kan urineincontinentie een gevolg zijn van een radicale prostatectomie).

Enkele jaren geleden toonde Koreaans onderzoek ook al aan dat  transplantatie van mesenchymale stamcellen een veelbelovende behandeling is van erectiele disfunctie na een prostatectomie. In het Koreaanse onderzoek waren de stamcellen gekweekt op nanomatjes. De onderzoekers, onder leiding van prof. Y. Song van de Soonchun­hyang University School of Medicine in Zuid­Korea, bekeken of de stamcellen zich konden ontwikkelen tot neuroon­achtige cellen, waarmee de erectiele disfunctie opgeheven kon worden. De cellen werden na de kweek op de matjes getransplanteerd in de aangedane zenuw in de penis van ratten. De studie wees uit dat er meer erectiele functie was bij ratten die de nieuwe cellen hadden gekregen.


Reacties (0)
(Advertentie)