Geplaatst op 27 maart 2017 door: Mednet Redactie | 1 reacties |

EAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!

EAU-diner in ORANJE: Onwaarschijnlijk onderzoek heeft meer zin dan je denkt!

Wanneer staan urologen stil bij de behandeling van patiënten die tevens het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS) of het syndroom van Marfan hebben? Het is belangrijk, want het heeft gevolgen voor hoe zij hun ingrepen verrichten. Dat zei uroloog Tycho Lock uit het UMC Utrecht tijdens het EAU-diner in Oranje Perspectief op zondagavond in het Hotel Crowne Plaza London – Docklands. Tijdens het diner wisselden 60 Nederlandse urologen en andere belangstellenden van gedachten.

Tussen voor- en hoofdgerecht en het dessert, werden enkele interessante presentaties gegeven. In de eerste plaats Tycho Lock, die de ‘kleine letters uit de Campbell-Walsh' visualiseerde. Hij richtte zich daarbij onder meer op EDS. Dit is een verzamelnaam voor een heterogene groep van zeldzame bindweefselaandoeningen, die meestal autosomaal dominant of autosomaal recessief erfelijk zijn. Er zijn in Nederland ruim 3.300 patiënten met EDS; de geschatte prevalentie is 1/5.000 inwoners. Er worden per jaar ongeveer 20-30 kinderen met EDS geboren.

Terughoudend vergruizen

Voor urologen betekent dit dat er bijvoorbeeld voorzichtig gehandeld moet worden om geen bloedvaten of andere weefsels te beschadigen. ‘Wees bijvoorbeeld terughoudend met ESWL voor nier- en ureterstenen', aldus Lock. Bovendien moet er rekening gehouden worden met matig functioneren van bekkenbodem, blaasdivertikels bij jonge patiënten, incontinentieproblemen, urineretentie, reflux van urine, frequente urineweginfecties en ‘soiling’ (vochtverlies per anum).

Lock nam ook nog dwarslaesie en fertiliteit onder de loep en de gevolgen die het inhiberen van de ejaculatie heeft, en hoe die kunnen worden opgelost. Ook zaken als de transureteroureterostomie, de Wallstent en de multiple sebaceous cysts scrotum kwamen aan de orde. Bijzonder was de casus van een vrouw met paragangliomen in de blaas, die bij een volle blaas hoofdpijn kreeg, wat veroorzaakt werd door een stijgende tensie (RR 220/140). Dit bleken uitzaaiingen van een feochromocytoom.

Penis als een boemerang

Uroloog Rob Schipper uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch stond in zijn presentatie stil bij onwaarschijnlijk onderzoek, zoals onderzoek aan de penis. Hij schetste het Nederlandse onderzoek dat aantoonde dat de penis tijdens de geslachtsgemeenschap de vorm van een boemerang heeft. Het deel dat meestal vrij hangt, maakt dan een bocht van circa 120 graden ten opzichte van de wortel van de penis, die bij een erectie sterk naar voren komt. De coïtus vond plaats in de MRI-scanner. In 2000 kregen de onderzoekers er een Ig Nobelprijs voor, de bekende prijs voor onderzoek dat mensen eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet.

Schipper noemde verder allerlei weetjes zoals dat bij plassen de cognitieve functies tijdelijk afnemen, in een zwembad tussen de 30 en 75 liter urine ‘zweeft’, er geen verband is tussen penislengte en schoenzolen en dat masturberen zou helpen tegen restless legs. Ook blijkt het dat vrouwen die seks hebben zonder condoom minder depressief zijn. ‘Kortom’, aldus Schipper, ‘onwaarschijnlijk onderzoek bestaat en heeft soms meer zin dan je denkt.’

Budget voor blaaskanker

De laatste spreker was Fred Witjes, hoogleraar oncologische urologie in het Radboudumc in Nijmegen. Hij stond stil bij blaaskanker en het feit dat dit vaker voorkomt dan men over het algemeen denkt. Hij rekende bijvoorbeeld voor dat maar liefst 5 procent van het budget voor kanker in Europa wordt besteed aan blaaskanker.

Hij besprak de casus van een man met een seminoma testis bij wie binnen 48 tot 72 (niet <24 uur!) een orchidectomie moest worden uitgevoerd om te zorgen dat er ruimte was om semen in te vriezen. De conclusie van zijn verhaal was dat de nadelen van behandelen steeds kleiner worden.

Zo eindigde een avond met soms hilarische, maar zeker intrigerende presentaties. Een avond die volgens de aanwezigen zeker voor herhaling vatbaar is. Inmiddels wordt dus al uitgekeken naar het EAU-Oranjediner in Kopenhagen 2018.


Reacties (1)


  • M. van de Ven-de Jong

    12/10/2018

    #1.  Echt een heel goed verhaal over EDS steengoed.(Advertentie)