Geplaatst op 27 maart 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Intelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter

Intelligente screening’ voorspelt agressieve vorm van prostaatcarcinoom beter

Een nieuw ontwikkelde genetische test helpt te voorspellen welke mannen het grootste risico op een agressieve vorm van prostaatcarcinoom hebben. De test geeft ook aan of een behandeling aan zal slaan of niet. Dat hebben onderzoekers van het Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute in Toronto en het Ontario Institute for Cancer Research deze week gemeld op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen.

Prostaatkanker heeft een genetische component, maar ondanks het in kaart brengen daarvan is het tot nu toe onbekend, of moeilijk vast te stellen, hoe agressief het carcinoom zal zijn. De laatste jaren zijn er in uitgebreide studies meer dan honderd mutaties geïdentificeerd, maar de meeste komen slechts bij een klein aantal mannen voor. Recent onderzoek richtte zich op de zogeheten Kallikrein-groep van chromosoom 19, die de oorzaak van verschillende ziektes kan vormen. Eigenlijk is de PSA-test ook gebaseerd op Kallikrein genen KLK3.

Erfelijke mutaties

Bij een grote groep van 1858 mannen met een agressieve vorm van prostaatkanker (Gleason score > 7) werd naar de erfelijke mutaties gekeken. De mannen kwamen uit verschillende delen van de wereld (Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten. Ze lieten varianten van het Kallikrein 6 gen (KLK6) zien dat geassocieerd wordt met agressieve prostaatkanker. ‘Deze genen worden gevonden in tussen de 6 en 14% van de mannen’, zegt Alexandre Zlotta, een van de onderzoekers.

Significant verhoogd risico

De KLK6-variant kan ook voorspellen of de behandeling (chirurgisch of radiatie) zal falen. Zlotta: ‘We zagen dat er bij deze mannen een drie maal zo grote kans bestaat dat de behandeling faalt. Dat zou je wel een significant verhoogd risico kunnen noemen. Vergelijkbare mannen met deze gen-variant hebben trouwens ook drie keer zoveel kans om te worden overgediagnosticeerd met agressieve prostaatkanker (Gleason >7). Om dit in een context te plaatsen: tussen de 10 en 15% van alle prostaatkanker zijn agressief.’

De test is overigens nog niet beschikbaar. ‘Maar het is zaak deze snel te valideren’, zegt Zlotta. ‘Stel, je vindt een hoge PSA, maar je bent er niet zeker van om een biopsie te doen, dank kan deze test helpen bij die beslissing. Het is bovendien een beter screeningsinstrument voor mensen met een verhoogd risico doordat de aandoening in de familie het vaker voorkomt. Kortom, als de test er komt is er sprake van een intelligentere prostaatscreening.’


Reacties (0)
(Advertentie)