Geplaatst op 28 maart 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Ureteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis

Ureteroscopie steeds meer geaccepteerd als initiële behandeling bij urolithiasis

Door de toegenomen geavanceerde technieken wordt ureteroscopie langzaam aan steeds gangbaarder als eerste behandeling bij urolithiasis. Dat bleek deze week tijdens een plenaire sessie op het congres van de European Association of Urology (EAU) in Londen. Ureteroscopie wordt normaal gesproken gepland na een stent in een spoedprocedure om de pijn te verlichten.

Uit onderzoek blijkt dat 15 % van de patiënten met nierkolieken na hun komst op de spoedeisende de steen direct weg wil laten halen. Tot 87% van de patiënten is bereid tot vier weken te wachten met medical expulsive therapy en regelmatig langs te komen. Dit na een goede uitleg dat MET de mogelijkheid tot verbetering is. Toch wil 13% nog steeds een chirurgische verwijdering. Een groot deel van de patiënt is ook bereid SWL te ondergaan binnen 24 tot 48 uur en 64% van hen is bereid na uitleg ureteroscopie te ondergaan. Volgens onderzoekers zou het beter en goedkoper zijn wanneer er meteen een spoed-uteroscopie gedaan zou worden. Dit leidt tot dezelfde resultaten als met de andere methoden.

Geen verschil

Enkele onderzoeken in het verleden hebben aangetoond dat een spoed-uteroscopie een goede oplossing is. Het onderzoek van Sarica onder 144 patiënten toonde aan dat er geen verschil was met de uitkomst van andere methoden. Een recente meta-analyse door Picozzi toonde aan dat na behandeling de steenvrije percentages als volgt waren: 81,9% voor de proximale ureter, 87,3% voor de midden-ureter en 94,9% voor de distale ureter. Overall was het 89,5%. Daarbij speelde de diameter van de steen wel een rol. Na een succesvolle ureteroscopie waren de renale functies bij 83 tot 96% van de patiënten binnen 7 dagen weer normaal.

Zwangerschap

Onderzoek van Zhang et al (2016) laat zien dat een spoed-uteroscopie tijdens de zwangerschap de voorkeur verdient. Een spoedprocedure binnen 24 uur na het vaststellen van de stenen, zou het risico op pre-terme geboorte doen afnemen.

Juan A. Galán van het universiteitsziekenhuis Vinalopó in Spanje noemde overigens de afmetingen van het instrumentarium belangrijk om beschadigingen te voorkomen. Hij pleitte ervoor pediatrische uteroscopen te gebruiken. Deze zijn even effectief als normale scopen, maar ook veilig. Om stentgerelateerde symptomen te minimaliseren maakte de onderzoeksgroep zelf Micro-URS.

 


Reacties (0)
(Advertentie)