Geplaatst op 29 maart 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Verschillende vormen van urogenitale tuberculose (UGTB) vragen om classificatie

Verschillende vormen van urogenitale tuberculose (UGTB) vragen om classificatie

Urogenitale tuberculose (UGTB) is vaak een door clinici onderschat probleem vanwege de aspecieke symptomen en het verraderlijke verloop van de ziekte. Het aantal gerapporteerde ziektegevallen zou dan ook weleens lager kunnen zijn dan in werkelijkheid. Het ziektebeeld werd besproken op het EAU-congres in Londen, waarbij vooral de gevolgen aan de orde kwamen. Er is dringend behoefte aan een classificatiesysteem.

Extrapulmonair manifesteert tuberculose zich vooral in de tractus urogenitalis. De aandoening wordt meesaal gezien bij migranten. UGTB wordt veroorzaakt door myobacterium tuberculosis of m. bovis. Voor de komst van antibiotica kwam de aandoening in het westen veel voor. Een op de vijf urologische patiënten had UGBT.

Epidemische situatie

Tegenwoordig varieert het aantal lijders aan de ziekte per regio. Het hangt af van de epidemische situatie, comorbiditeit en de tijd. In Italië vertegenwoordigt UGTB 27% van alle extra-pumonaire locaties. De infectie komt vrij veel voor bij ouderen en slechts zelden bij jonge mensen; vrouwen zijn er vatbaarder voor dan mannen. Mensen die lijden aan een ziekte die het afweersysteem onderdrukt, zoals HIV, zijn extra vatbaar voor tuberculose. Buiten de urinewegen zelf kan de ziekte zich ook manifesteren in de nieren of de prostaat.

Classificatie

Prof. Ekatarina Kulchavenya uit Novosibirsk en prof. Truls Bjeklund Johansen van het University Hospital in Oslo benadrukten de uitdagingen waarvoor urologen staan om dit ziektebeeld te behandelen. Een standaard aanpak werkt niet, stelden zij. ‘Daarom moet er een algemeen geaccepteerde classificatie komen voor de verschillende klinische karakteristieken van de verschillende vormen van UGTB.’

Overigens moeten artsen ook beseffen dat UGTB invloed heeft op de organen, zoals nierinsufficiëntie, vesicale verschrompeling en infertiliteit. Daarnaast moeten zij zich ervan bewust zijn dan tuberculose op zichzelf een negatieve invloed heeft op het seksueel functioneren, wat op zich nog eens versterkt wordt door medicatie tegen tuberculose.

Een referentielijst kan worden opgevraagd via email bij communications@uroweb.org

 


Reacties (0)
(Advertentie)