Geplaatst op 29 maart 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Onjuiste rapportering over bijwerkingen beïnvloedt behandeling seksueel actieve mannen met BPH

Onjuiste rapportering over bijwerkingen beïnvloedt behandeling seksueel actieve mannen met BPH

Rapportage over bijwerkingen in klinische onderzoeken over seksueel actieve mannen met benigne prostaathyperplasie (BPH) zijn onjuist. Artsen zijn bang dat dit kan leiden tot onjuiste schattingen van de invloed van de behandeling op de seksuele functie. Dat meldde de Amerikaanse uroloog Claus Roehrborn tijdens een breaking-news-sessie op het congres van de European Association of Urology in Londen.

‘Spontane rapportering van bijwerkingen met inbegrip van seksueel gerelateerde bijwerkingen in klinische studies is niet nauwkeurig, arbitrair en kan leiden tot onder- of overschatting van de invloed van de behandeling op het seksueel functioneren’, aldus Roehrborn. Hij leidde het onderzoek naar de impact van de dutasteride/tamsulosine- combinatietherapie op het seksueel functioneren van seksueel actieve mannen met benigne prostaathyperplasie (BPH). De studie wordt beschouwd als de eerste prospectieve studie met behulp van een gevalideerde vragenlijst die een domein-specifieke beoordeling van de gevolgen van dutasteride en tamsulosine FDC behandeling op het seksueel functioneren biedt.

Spontaan

Roehrborn merkte op dat een grote hoeveelheid literatuur over LUTS/BPH honderden studies bevat waarin bijwerkingen, waaronder seksueel disfunctioneren, worden geregistreerd als ‘spontaan gemeld’ door patiënten tijdens de follow-up bezoeken.

Hoofddoel van de studie was om de verandering van het seksueel functioneren te boordelen vanaf baseline tot 1 jaar in seksueel actieve mannen met minstens een matige BPH (IPSS> 12), die behandeld werden met de vaste dosiscombinatie (FDC) van dutasteride 0,5 mg en tamsulosine 0,4 mg (één capsule per dag) versus behandeling met placebo.

‘Klinische richtlijnen ondersteunen het gebruik van dutasteride plus tamsulosine op lange termijn bij mannen met een matige tot ernstige LUTS / BPH met een verhoogd risico op progressie’, zei  Roehrborn.


Reacties (0)
(Advertentie)