Geplaatst op 23 mei 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Slaapapneu verhoogt risico op atriumfibrilleren

Slaapapneu verhoogt risico op atriumfibrilleren

Uit een grote Canadese cohortstudie onder mensen met mogelijk obstructieve slaapapneu blijkt een lage zuurstofsaturatie tijdens de slaap een sterke onafhankelijke voorspeller te zijn voor een ziekenhuisopname vanwege atriumfibrilleren. Deze bevinding ondersteunt een mogelijk causaal verband tussen obstructieve slaapapneu, nachtelijke hypoxie en de ontwikkeling van atriumfibrilleren. Verschillende biologische mechanismen kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals oxidatieve stress, verhoogde sympathische activiteit, metabolische afwijkingen en endotheeldisfunctie.

Ruim 8.200 volwassenen met een verdenking op obstructieve slaapapneu werden opgenomen in het cohort. De gemiddelde leeftijd was 47 jaar, 62% was man. Bij aanvang van de studie hadden geen van de deelnemers hartafwijkingen. Zij werden gedurende 13 jaar vervolgd. In deze periode ontwikkelde 173 van hen atriumfibrilleren, waarvoor een ziekenhuisopname noodzakelijk was (2,1%). Degene die opgenomen werden, waren vaker ouder, man en (ex-)rokers en hadden co-morbiditeit en een ernstigere vorm van apneu. Dit laatste wordt bepaald met de apneu-hypopneu index (AHI) of door de mate van nachtelijke hypoxie.

Voorspellers 

Zowel een hoge AHI (> 30) en langere tijd slapen met een zuurstofsaturatie van minder dan 90% (≥ 10 minuten) waren significante voorspellers voor een ziekenhuisopname ten gevolge van atriumfibrilleren (respectievelijk hazard ratio 1,92 en 2,81). Na correctie voor bekende risicofactoren voor atriumfibrilleren bleef de mate van hypoxie significant geassocieerd met ziekenhuisopname (HR 1,64). De associatie was sterker bij vrouwen dan bij mannen.  

Hypertensie

De onderzoekers hebben aanvankelijk hypertensie niet meegenomen in hun analyse, omdat hypertensie mogelijk het oorzakelijke verband kan zijn tussen slaapapneu en atriumfibrilleren. In de tweede analyse hebben zij wel gecontroleerd voor hypertensie en bleef de associatie tussen zuurstofsaturatie en atriumfibrilleren toch significant. Helaas waren er geen data beschikbaar over de eventuele behandeling van slaapapneu en of eventuele hypertensie bij de deelnemers behandeld werd.


Referentie

T. Kendzerska, A.S. Gershon, C. Atzema, et al. Sleep Apnea Increases the Risk of New Onset Atrial Fibrillation: A Clinical Cohort Study. Session B98, abstract presentation


Reacties (0)
(Advertentie)