Geplaatst op 24 mei 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Patiënten met longkanker plegen het vaakste zelfmoord

Patiënten met longkanker plegen het vaakste zelfmoord

Patiënten met longkanker blijken het grootste risico op zelfmoord te hebben in vergelijking met patiënten met de meest voorkomende kankersoorten, zoals prostaat-, borst- en colorectale kanker. Dat is gevonden in een analyse van de gegevens van ruim 3,5 miljoen patiënten in de ‘Surveillance, Epidemiology, and End Results’ (SEER) database. Gedurende een periode van veertig jaar pleegden 6.661 kankerpatiënten zelfmoord.

De diagnose kanker leidt vaak tot psychologische en sociale problemen, wat het risico op zelfmoord verhoogt in vergelijking met de algemene bevolking.

Vooral longkanker

In de SEER-studie bleek het risico op zelfmoord bij meerdere typen kanker verhoogd in vergelijking met de algemene bevolking, maar dat risico was vooral verhoogd bij patiënten met longkanker (zie tabel).

Overigens bleken gedurende de 40-jarige studieperiode (1973–2013) de zelfmoordcijfers te dalen, met name voor longkanker in vergelijking met de andere drie meest voorkomende kankers.

Tabel. Verhoogd risico op zelfmoord in vergelijking met de algemene bevolking in de SEER-studie.

Typen kanker

Verhoogd risico

Elke vorm van kanker

60%

Longkanker

420%

Colorectale kanker

40%

Borstkanker

20%

Prostaatkanker

20%

Vooral Aziaten en mannen

Van de patiënten met longkanker hebben Aziaten een meer dan 13-voudig en mannen een bijna 9-voudig verhoogd risico op zelfmoord. Andere factoren die het zelfmoordrisico verhoogden, waren hogere leeftijd, weduwnaarschap, weigeren van een operatie en moeilijk te behandelen gemetastaseerd type longkanker.

De gemiddelde tijd tussen de diagnose van kanker en het plegen van zelfmoord was bij longkanker zeven maanden, bij prostaatkanker 56 maanden, bij borstkanker 52 maanden en bij colorectale kanker 37 maanden (p<0,001).

Wees bewust

“We wilden zien wat de impact is van zo’n stressvolle gebeurtenis op het leven van patiënten”, vertelde Mohamed Rahouma uit New York. “De meeste artsen denken niet aan zelfmoord bij kankerpatiënten.” Als een patiënt depressief lijkt, vindt vaak geen verwijzing voor psychologische ondersteuning en counseling plaats. Dat is volgens Rahouma een gemiste kans.

“Hopelijk zal deze studie ons meer bewust te maken dat sommigen een groot risico op zelfmoord lopen, zodat die catastrofe niet plaatsvindt.”

 

Referentie
Rahouma M, Kamel M, Nasar A, et al. Lung cancer patients have the highest malignancy-associated suicide rate in USA: a population based analysis. Abstract 8321

 


Reacties (0)
(Advertentie)