Geplaatst op 14 juni 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Ultra-rapid insuline lispro met toegevoegd citraat en treprostinil nieuwe speler binnen sneller werkende maaltijd-insulines

Ultra-rapid insuline lispro met toegevoegd citraat en treprostinil nieuwe speler binnen sneller werkende maaltijd-insulines

De ontwikkeling van steeds sneller werkende maaltijd-insulines gaat door. Nu nog voor subcutane injectie en in de toekomst ultiem geschikt voor gebruik in de artificiële pancreas. Op de 77ste Scientific Sessions van de ADA in San Diego meldde zich een nieuwe speler op het toneel: insuline lispro met daaraan toegevoegd citraat en treprostinil (bekend als LY900014). LY900014 heeft een interessant werkingsmechanisme en toont hoopgevende eerste resultaten in een serie van posters op het congres.

Hoe sneller de opname van exogeen gespoten maaltijdinsuline, hoe lager de postprandiale glucose excursies en hoe kleiner de potentiële kans op (laat optredende) hypoglykemieën. In grote lijnen is dat de rationale achter de zoektocht naar sneller werkende insulines voor subcutane injectie. Uit de praktijk weten diabetespatiënten en behandelaars dat tal van omstandigheden de opname van de s.c. toegediende insuline kunnen beïnvloeden (tabel 1). Deze kennis biedt ontwikkelaars van injecteerbare geneesmiddelen de mogelijkheid om de werkingsduur van een preparaat aan te passen (tabel 2). De zogenaamde ‘faster aspart’ is een conventioneel insuline aspart molecuul dat is voorzien van vitamine B3 en L-arginine, waardoor de opname is versneld. Ook het toevoegen van BioChaparone aan het molecuul lispro maakt dat de maaltijd-insuline sneller wordt geabsorbeerd en dus sneller werkt.

LY900014

In de gepresenteerde studies zijn citraat en treprostinil toegevoegd aan insuline lispro. Citraat verhoogt lokaal de vasculaire permeabiliteit op de spuitplek, terwijl treprostinil (een synthetische analoog van prostacycline) de opname verder bevordert door lokaal vasodilatatie te veroorzaken (zonder meetbare systemische expositie). Op deze manier lijkt LY900014 qua profiel meer op de fysiologische situatie en is er flexibiliteit voor de patiënt voor het timen van de insulinetoediening bij maaltijden.

Gezonde individuen

In fase-1 ontvingen 23 gezonde deelnemers drie verschillende doseringen LY900014 in vergelijking met normale insuline lispro. De absorptie van LY900014 was 3.2 maal sneller ten opzichte van de insulineblootstelling in de eerste 30 minuten en toonde 58% reductie in de tijd tot het bereiken van een half maximale concentratie (early 1/2 Tmax) in vergelijking met lispro. Daarnaast verlaagde de vroege glucose met 30% en bleef de glucodynamische respons gelijk.

Type 1 en type 2 diabetes

De studies in type 1 (n=30) en type 2 (n=29) diabetes hadden een vrijwel gelijke opzet. LY900014 of reguliere insuline lispro werd gerandomiseerd subcutaan toegediend aan de start van een mixed-meal tolerantie test. Vlak voor de testen werd de plasma glucose op 7.0 mmol/L gestabiliseerd.

In type 1 diabetespatiënten werd de early 1/2 Tmax gereduceerd met 36.5%, alwaar de type 2 diabetespatiënten een snellere respons lieten zien van 23%. De insuline lispro AUC in de periode 0-30 minuten steeg met maar liefst 123% in type 1 diabetes en 117% in type 2 diabetes met LY900014 ten opzichte van reguliere lispro. De totale glucose excursies in type 1 en 2 diabetes gedurende 5 uur na de maaltijd werden gereduceerd met 44% en 105% respectievelijk voor LY900014 versus reguliere lispro. Treprostinil concentraties waren beneden de detectie-limiet. In type 1 diabetes werden er geen relevante verschillen in lokale tolereerbaarheid of hypoglykemieën gezien. Wel was er een lichte stijging in hypoglykemieën in de context van substantieel verschillende glucose excursies met LY900014.

Bovenstaande gepresenteerde resultaten ondersteunden het idee om LY900014 verder te ontwikkelen als een ultra-rapid maaltijd-insuline voor patiënten met diabetes.

Tabel 1: Factoren die de absorptie van s.c. insuline beïnvloeden

 Nieuwsbericht 1-Tabel. 1.JPG

Tabel 2: Methoden in klinische ontwikkeling voor sneller werkende insulines

Nieuwsbericht 1-Tabel. 2.JPG 

Figuur: schematische PK data passend bij snellere insulines

Nieuwsbericht 1-Afbeelding 1 

 


Reacties (0)
(Advertentie)