Geplaatst op 17 juni 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Tofacitinib met methotrexaat versus adalimumab met methotrexaat

Tofacitinib met methotrexaat versus adalimumab met methotrexaat

Patiënten die onvoldoende reageren op methotrexaat zijn gebaat bij toevoeging van tofacitinib of adalimumab. Beide combinaties zijn even effectief en veilig. Switchen naar monotherapie met alleen tofacitinib geeft onvoldoende effect. Dit zijn de resultaten van de ORAL Strategy die op EULAR 2017 gepresenteerd werden en tegelijkertijd gepubliceerd in The Lancet.

De  ORAL (Oral Rheumatoid Arthritis triaL) Strategy is een 1-jaar durende fase 3b/4 dubbelblinde gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de effectiviteit van tofacitinib monotherapie, tofacitinib met methotrexaat en adalimumab met methotrexaat. Patiënten ouder dan 18 jaar met reumatoïde artritis (RA) die onvoldoende reageren op een behandeling met alleen methotrexaat werden opgenomen in deze studie. Tofacitinib is een orale JAK-remmer, adalimumab is een TNF-remmer. Aan de ORAL strategy namen 194 centra deel verdeeld over 25 landen. Patiënten werden naar willekeur verdeeld in de volgende drie behandelgroepen:

  • Monotherapie met orale tofacitinib (5 mg tweemaal daags)
  • Combinatietherapie van orale tofacitinib (5 mg tweemaal daags) met methotrexaat
  • Combinatie therapie van subcutaan adalimumab (40 mg om de week) met methotrexaat                          

Non-inferioriteit

Primair eindpunt van deze studie was het percentage patiënten dat na 6 maanden een ACR50-score van tenminste 50% bereikte.

Behandeling

Aantal

ACR50 bij 6 maanden

Gestopt vanwege bijwerking

Tofacitinib

384

147 (38%)

23 (6%)

Tofacitinib+methotrexaat

376

173 (46%)

26 (7%)

Adalimumab+methotrextaat

386

169 (44%)

36 (9%)

De behandeling van tofacitinib met methotrexaat was non-inferieur aan de behandeling met adalimumab met methotrextaat. Het verschil in ACR50 tussen beide behandelingen was 2% (BI: -6% tot 11%). Monotherapie met tofacitinib was niet non-inferieur aan beide combinatietherapieën. Een aantal patiënten is gestopt vanwege bijwerkingen (zie tabel). Twee patiënten in de monotherapiegroep zijn tijdens de studie overleden. Er zijn geen nieuwe of onverwachte veiligheidsissues naar voren gekomen tijdens deze 1-jarige studie.

Bron

Fleischman R, Mysler E, Hall S, et al. Efficacy and safety of tofacitinib monotherapy, tofacitinib with methotrexate, and adalimumab with methotrexate in patients with rheumatoid arthritis (ORAL Strategy): a phase 3b/4, double-blind, head-to-head, randomised controlled trial. The Lancet. Published online June 16, 2017. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31618-5


Reacties (0)
(Advertentie)