Geplaatst op 30 augustus 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Is e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?

Is e-health een revolutie in de cardiovasculaire geneeskunde?

De gezondheidszorg moet zich aanpassen aan de nieuwe behoeften van mensen, die tegenwoordig via andere middelen (online) toegang hebben de gezondheidszorg en gezondheidsinformatie. Dat viel deze week te beluisteren tijdens de discussie over e-health op het ESC-congres.

Volgens professor Martin Cowie van het Imperial College in Londen heeft gezondheidszorg ook steeds meer een plek online en hebben patiënten nu net zo makkelijk toegang tot deskundig medisch advies thuis of op kantoor, als door naar een specialist te gaan zien. "Het ESC vindt dat cardiologen moeten zien hoe de wereld verandert. Sommige van deze dingen zullen zonder twijfel voordelen opleveren; Anderen kunnen problemen geven. Als cardiologen moeten we die problemen bespreken en aanpakken. Als er een nieuwe technologie is die echt goed werkt en een betere, handiger manier is om de beste gezondheidszorg te leveren, vooral als het geld bespaart, zouden we dat moeten weten en er enthousiast over moeten zijn.”

Reeks technologieën

Cowie beschrijft e-health als een ‘reeks technologieën’, van EPD en elektronisch voorschrijven tot draagbare technologie en afstandsbediening voor implanteerbare apparaten. Het gaat daarbij ook om apps op smartphone. Daarmee kunnen zelfs ??ECG’s worden uitgevoerd. Het ECG kan dan in een PDF via de app ter beoordeling aan de cardioloog worden gestuurd.

Cowie: "We moeten e-health normaliseren. Het is geen bedreiging. Goed, sommige nieuwe vindingen zullen weer verdwijnen, maar andere zullen veel langer blijven bestaan. Als medici moeten we de terminologie en technologie begrijpen.”

Gegevensbeveiliging

Er zijn nog veel problemen op het gebied van e-health die moeten worden aangepakt, liet Cowie weten. “Denk aan gegevensbeveiliging en –geldigheid. En aan de manier hoe externe informatie in een standaard medisch verslag moet worden geïmporteerd. Waar ligt de juridische verantwoordelijkheid voor het handelen voor informatie die op afstand door de patiënt op eigen initiatief is verzameld?"

Cowie noemde e-health uiteindelijk een 'soort democratisering van advies, patiënten empowerment', waardoor ze de mogelijkheid krijgen om overal ter wereld kennis te krijgen van de medische expertise.’


Reacties (0)
(Advertentie)