Geplaatst op 11 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Kinderen met astma krijgen regelmatig onnodig antibiotica voorgeschreven

Kinderen met astma krijgen regelmatig onnodig antibiotica voorgeschreven

Kinderen met astma krijgen regelmatig antibiotica voorgeschreven, terwijl dit niet nodig is. Gemiddeld krijgen ze 1,6 keer vaker antibiotica dan gezonde kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse arts-onderzoek Esmé Baan van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dat is gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

De studie includeerde 1,5 miljoen kinderen uit het Verenigd Koninkrijk, van wie 150.000 astma hebben. Daarnaast werden er 375.000 Nederlandse kinderen onderzocht, van wie 30.000 astma hadden. Artsen in beide landen volgen dezelfde richtlijnen voor astmabehandeling, waarin staat dat antibiotica in het algemeen niet nodig is.

Uit de resultaten blijkt dat kinderen met astma gemiddeld 1,6 keer vaker antibiotica voorgeschreven krijgen, vergeleken met kinderen die geen astma hebben. Het ging daarbij meestal om amoxicilline.
In Nederland waren er 197 voorschriften per 1000 kinderen met astma, vergeleken met 126 voorschriften aan kinderen zonder astma. In het Verenigd Koninkrijk kregen 374 per 1000 kinderen antibiotica, tegenover 250 kinderen zonder astma. Aangezien artsen in Nederland erg terughoudend zijn met het voorschrijven van antibiotica, verwacht de onderzoeker dat de situatie in landen als Italië, Spanje, Portugal en Griekenland slechter is.

Baan: “Het is voor een huisarts soms moeilijk om het verschil te zien tussen een exacerbatie van de astma of een bacteriële infectie zoals een pneunomie. We zien dan ook dat er bij kinderen met een exacerbatie van de astma of bronchitis regelmatig antibiotica wordt voorgeschreven. We moeten huisartsen erop wijzen dat ze terughoudender moeten zijn met het voorschrijven van antibiotica, om restistentie te voorkomen.”

Reacties (0)
(Advertentie)