Geplaatst op 11 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Meer luchtwegklachten bij rokers die ook e-sigaretten gebruiken

Meer luchtwegklachten bij rokers die ook e-sigaretten gebruiken

Mensen die roken én e-sigaretten gebruiken, hebben meer last van luchtwegklachten als een aanhoudende hoest, piepende ademhaling en slijm ophoesten. Dat blijkt uit onderzoek van de Umea University in Zweden, dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS).

Onderzoeker Linnea Hedman ondervroeg 30.000 mensen over hun rookgewoontes, gebruik van e-sigaretten en luchtwegklachten. Ongeveer 11 procent van de respondenten rookte gewone sigaretten, terwijl 0,6 procent alleen e-sigaretten gebruikte en 1,2 procent rookte beide. De e-sigaret werd het meest gebruikt door mensen die gewone sigaretten rookten (9,8 procent), voormalig rokers (1,1 procent) en niet-rokers (0,6 procent).

Luchtwegproblemen

Uit de resultaten blijkt dat mensen die zowel gewone sigaretten als e-sigaretten gebruiken meer luchtwegproblemen hadden. Onder de niet-rokers had 26 procent last van klachten, vergeleken met 34 procent van de mensen die alleen e-sigaretten gebruikten. Van de mensen die alleen gewone sigaretten rookten, had 46 procent klachten en in de groep die beide typen sigaretten gebruikte, rapporteerde 56 procent luchtwegklachten.

Stoppen

Onderzoeker Hedman: “Het is mogelijk dat sommige rokers, die al last hadden van deze symptomen, wilden stoppen met roken door over te stoppen naar e-sigaretten maar dat het niet lukt om te stoppen. Het is ook mogelijk dat het gebruik van beide typen sigaretten de luchtwegklachten verergert. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of e-sigaretten helpen bij het stoppen met roken of juist luchtwegklachten verergeren.”


Reacties (0)
(Advertentie)