Geplaatst op 11 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Gebruik protonpompremmers mogelijke risicofactor voor kinderen met CF

Gebruik protonpompremmers mogelijke risicofactor voor kinderen met CF

Kinderen met cystic fibrose die protonpompremmers gebruiken, lijken een hogere kans te hebben op exacerbaties en verslechtering van de longfunctie. Dat blijkt uit een poster van een onderzoeksgroep van Maastricht UMC+, dat werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan

De onderzoekers wilden de risicofactoren identificeren die zorgen voor een (jaarlijkse) verslechtering van de longfunctie en pulmonaire exacerbaties. Ze identificeerden 312 kinderen met cystic fibrose die voor vijf jaar werden gevolgd; 32 kinderen werden gedurende een jaar gevolgd. De kinderen waren gemiddeld 11,9 jaar oud, met 51% jongens.

Achteruitgang

De gemiddelde achteruitgang in longfunctie (FEV1) was 1,92 % per jaar. Er was één significante risicofactor voor zowel de achteruitgang van longfunctie als voor pulmonaire exacerbaties, dat was het gebruik van protonpompremmers. Daarnaast bleek er nog een aantal risicofactoren te zijn voor exacerbaties; een lagere FEV1 bij aanvang van de studie, gebruik van inhalatie-antibiotica en pulmonaire exacerbaties in het baseline jaar.

Volgens onderzoeker Kim van de Kant moet er verder onderzoek worden gedaan naar de potientiële risico’s van protonpompremmers.


Reacties (0)
(Advertentie)