Geplaatst op 12 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Hormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen

Hormoontherapie zorgt voor betere longfunctie bij menopauzale vrouwen

Menopauzale vrouwen die hormoontherapie gebruiken, hebben een betere longfunctie dan vrouwen die geen hormonen gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

In de studie werden vrouwen uit Noorwegen, Zweden, IJsland, Estonië, Denemarken, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gedurende twintig jaar gevolgd. In totaal 236 vrouwen gebruikte voor langere tijd hormoontherapie en in de controlegroep zaten ook 236 vrouwen, die geen enkele vorm van hormonen gebruikten. In 2010, toen de follow-up onderzoeken werden afgenomen, varieerde hun leeftijd van 44 tot 67 jaar, met een gemiddelde van 59 jaar.

Longvolume

Uit de testen blijkt dat vrouwen die minimaal twee jaar hormoontherapie gebruikten, gemiddeld minder longvolume verloren dan vrouwen die nooit hormoontherapie kregen. De FEV1 was -56,7 ml en de FVC was -65,6 ml. Deze hoeveelheden lijken minimaal voor gezonde vrouwen, maar voor vrouwen met luchtwegaandoeningen zijn ze wel relevant, aldus onderzoeker dr. Kai Triebner, posdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Bergen, Noorwegen. Hij voegt hieraan toe dat artsen kritisch moeten blijven ten opzichte van het voorschrijven van hormoontherapie: “Hormoontherapie kan menopauzale symptomen verminderen en beschermen tegen osteoporose, maar het is ook gelinkt aan een groter risico op borstkanker en hart- en vaatproblemen.”


Reacties (0)
(Advertentie)