Geplaatst op 11 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Wijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten

Wijziging GOLD-richtlijnen heeft gevolgen voor medicatie COPD-patiënten

Na de wijziging van de GOLD-criteria voldoet maar een klein deel van de COPD-patiënten aan de criteria voor gebruik van inhalatiecorticosteroïden. Dat blijkt uit een posthoc-analyse van de Wisdom-studie, die is gespresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Prof. Peter Calverley van de University of Liverpool vertelde tijdens een persconferentie over de aanpassing van de GOLD-richtlijnen. De indeling naar ernst van de COPD berust op de symptomen en op het risico van exacerbaties.

Tripletherapie


Door de nieuwe indeling vallen veel patiënten niet meer in categorie D, maar in B. Dit heeft ook gevolgen voor de medicatie, aldus Calverley. Zo wordt aangeraden om patiënten in categorie B te behandelen met LAMA/LABA en niet met ICS. De tripletherapie zou alleen moeten worden voorgeschreven aan patiënten die exacerbaties houden, ondanks de behandeling met LAMA/LABA.

Criteria

Uit de posthoc analyse van het Wisdom onderzoek blijkt dat maar 7 procent van de patiënten voldoet aan deze criteria. De criteria zijn: ernstige of zeer ernstige COPD, twee of meer exacerbaties per jaar en een hoeveelheid eosinofiele cellen van 300 cellen/microliter.
Volgens Calverley is het wenselijk dat patiënten zo min mogelijk ICS gebruiken, vanwege de bijwerkingen.


Reacties (0)
(Advertentie)