Geplaatst op 13 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Sport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten

Sport en dieet ook effectief voor non-obese astmapatiënten

Astmapatiënten zonder obesitas kunnen de astmasymptomen verminderen en hun kwaliteit van leven verbeteren door het volgen van een dieet en sporten. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS) in Milaan.

Dr Louise Lindhardt Toennesen van Bispebjerg University Hospital in Kopenhagen: “Er is steeds meer bewijs dat astmapatiënten voordeel hebben van gezonde voeding en beweging. We wilden graag weten of dit ook gold voor astmatpatiënten zonder obesitas.”

Dieetgroep

Een groep van 149 niet-obese patiënten werd gerandomiseerd in vier groepen: een sportgroep, een dieetgroep, een groep die beide deed en een controlegroep, die de basiszorg kreeg. Naderhand werden de patiënten geïnterviewd over hun symptomen, kwaliteit van leven en werd hun fitheid en conditie van hun longen getest.

Veilig

Uit het onderzoek bleek dat trainen op een hoge intensiteit veilig was voor patiënten. Hoewel er niet direct een verbetering was in de longfunctie, vonden de onderzoekers wel dat een combinatie van sporten en dieet de astmasymptomen verbeterde en de kwaliteit van leven hoger werd. Ook de fitheid van de patiënten verbeterde.
De mensen uit de sport- en dieetgroep gaven aan dat hun symptomen met 50% verminderden. De patiënten met alleen een sport- of dieetprogramma gaven 30% verbetering aan.


Reacties (0)
(Advertentie)