Geplaatst op 13 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

‘Behandel gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’

 ‘Behandel  gemetastaseerde longkanker meteen met checkpointremmers’

Checkpointremmers kunnen bij gemetastaseerde longkanker ook als eerstelijnsbehandeling worden ingezet. Deze behandeling is effectief en kent minder bijwerkingen dan chemotherapie. Dat stelde Achim Rittmeyer, longarts bij de Universiteit van Göttingen in een lezing tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Milaan.

Volgens Rittmeyer worden checkpointremmers al in veel klinieken gebruikt bij gemetastaseerde longkanker. De afgelopen jaren zijn er veel studies gedaan naar de verschillende middelen. Daaruit blijkt dat de middelen erg effectief zijn en goed worden verdragen.
Rittmeyer verdiepte zich in de vraag of checkpointremmers ook geschikt zijn voor eerstelijnsbehandeling. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen effectief zijn bij patiënten met een PD-L1-expressie en een TPS ≥50 %.  Rittmeyer zou bij deze patiënten dan ook checkpointremmers aanraden als eerste behandeling, gevolgd door chemotherapie. Is de TPS onder de 50%, dan raadt Rittmeyer aan te starten met chemotherapie, gevolgd door een checkpointremmer.
Groot voordeel is dat de checkpointremmers beduidend minder bijwerkingen kennen. “Soms met een factor tien of twintig minder dan chemotherapie”, aldus Rittmeyer.

Bijwerkingen

De sessie van Rittmeyer werd gevolgd door een lezing van Natasha Leighl, oncoloog in Princess Margaret Cancer Centre in Toronto. Zij vertelde over haar ervaringen met de bijwerkingen van checkpointremmers. Uit onderzoek blijkt dat de middelen bij kankerpatiënten goed werken, maar 8 tot 16 procent van de patiënten die PD-1/PDL-1- remmers krijgen, heeft last heeft van immuungerelateerde bijwerkingen.  “Dit kan in sommige gevallen ernstig zijn”, aldus Leighl. “Bij 2 tot 5 procent van de patiënten leidt dit tot stoppen van de medicatie.”

Scholing

Het is belangrijk dat artsen alert zijn op de verschillen tussen bijwerkingen. Diarree komt bij veel behandelingen van kanker voor als bijwerking, maar heeft bij immunotherapie een heel andere onderliggende oorzaak. “Mijn belangrijkste boodschap is dan ook: ‘geef scholing!’ Leer de patiënt, de familie, andere artsen en de apotheker welke bijwerkingen er kunnen voorkomen. Zorg ervoor dat de patiënt meteen naar het ziekenhuis komt, want veel bijwerkingen zijn goed behandelbaar.”


Reacties (0)
(Advertentie)