Geplaatst op 13 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’

‘De dood is onder longartsen nog steeds een taboe’

Een schandaal. Zo noemde Stefano Nava, longarts in het Bologna University Hospital, het feit dat de sessie ‘Communicating bad news’ die gepland was tijdens het ERS-congres, was gecancelled. “Omdat zich maar één persoon had aangemeld”, riep Nava uit. “Dat zegt al genoeg: de dood is nog steeds een taboe, ook onder longartsen.” Nava gaf tijdens de ERS een sessie over de communicatie van de prognose bij een chronische lunchtwegaandoening.

Nava vertelde dat het voor longartsen soms lastig is om het juiste moment te bepalen om te beginnen over palliatieve zorg en de dood. “Meestal gebeurt dat als de patiënt echte fysieke beperkingen gaat ervaren van de ziekte. Maar het gebeurt regelmatig dat het dan snel bergafwaarts gaat. Het is goed om daar eerder over te beginnen.”

Praten

De Italiaanse longarts liet cijfers zien over de wensen van de patiënten: 74 procent wil weten wat hun prognose is en 87 procent wil met de arts spreken over hoe hun overlijden zal zijn. 83 procent wil graag dat de arts met hen spreekt over spirituele of religieuze overtuigingen.
De vraag is wanneer het het juiste moment is om te spreken over een (slechte) prognose. Het is belangrijk dat de patiënt zowel lichamelijk als psychisch in goede conditie is. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat een patiënt drie maanden na ontslag van de IC nog behoorlijk in de war kan zijn. Het is heel belangrijk om te bekijken hoe de patiënt er psychisch aan toe is.”

Impact

Nava gaf aan dat de longarts zich moet realiseren hoeveel impact een slechtnieuwsboodschap kan hebben. “Bedenk maar eens waar u was toen u het nieuws hoorde over de aanslagen op 9/11. Een slechtnieuwsboodschap heeft eenzelfde impact; de patiënt zal zich dit moment altijd blijven herinneren.” Belangrijk daarbij is om duidelijk te zijn. “Gebruik het woord ‘kanker’ in plaats van bijvoorbeeld ruimte-innemende processen. En kom meteen to the point, in plaats van te praten over koetjes en kalfjes.”


Reacties (0)
(Advertentie)