Geplaatst op 13 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Combinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig

Combinatietherapie voor IPF-patiënten is veilig

Een gecombineerde therapie van pirfenidon en nintedanib voor IPF-patiënten lijkt veilig te zijn. Een onderzoek gedurende 24 weken wijst uit dat het merendeel van de patiënten de combinatietherapie goed verdraagt en dat de bijwerkingen niet veel verschillen van een monotherapie. Dat blijkt uit een poster die is gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society (ERS). Marlies Wijsenbeek, longarts in het Erasmus MC, is een van de co-auteurs.

De internationale fase IV-studie includeerde 89 patiënten tussen januari en november 2016. De patiënten waren afkomstig uit Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en de Verenigde Staten. Ze hadden een gemiddelde FVC van 71,88 procent.
Primair eindpunt was het aantal patiënten dat de combinatietherapie gedurende 24 weken bleef gebruiken. De patiënten kregen een dosis van 1602-2403 mg/dag pirfenidon en 200-300 mg/dag nintedanib.

Afmaken

Uit de resultaten blijkt dat in totaal 73 patiënten (82 procent) de combinatiebehandeling afmaakte. In totaal 16 patiënten (18 procent) stopten met de combinatiebehandeling. Van deze patiënten stopten er 13 vanwege bijwerkingen. De meeste bijwerkingen betroffen maagdarmklachten en waren mild tot gemiddeld in ernst. Er werd meer diarree gerapporteerd in deze studie (49,4 procent), vergeleken met de studies van pirfenidon monotherapie (24,6 procent), maar minder dan bij nintedanib monotherapie (61,5 procent). Er werd ook meer misselijkheid gerapporteerd bij de combinatietherapie, namelijk 46,1 procent. Bij de monotherapie was dat 35,5 procent voor pirfenidon en 24,3 procent voor nintendanib. Er was geen verhoogde levertoxiciteit.

De onderzoekers concluderen dat de combinatietherapie goed verdragen werd gedurende 24 weken en dat het veiligheidsprofiel niet veel afwijkt van dat van de monotherapieën.


Reacties (0)
(Advertentie)