Geplaatst op 13 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Patiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie

Patiënten uit GOLD B-groep hebben baat bij behandeling met tripletherapie

Patiënten uit de GOLD B-groep hebben ook baat bij behandeling met de tripletherapie van een LAMA, LABA en ICS. Dat blijkt uit een late breaking abstract dat gisteren werd gepresenteerd op het congres van de Euopean Respiratory Society in Milaan. Het abstract werd besproken tijdens het symposium ‘The renaissance of effective respiratory care’, waar werd gesproken over het belang van de kleine luchtwegen, de behandeling met extrafijne deeltjes en de tripletherapie.

De huidige GOLD-richtlijnen raden het gebruik van de tripletherapie alleen aan voor patiënten in groep D. Volgens de onderzoekers van de post-hoc-analyse van de Trilogy en Trinity-studies blijkt echter dat veel patiënten in groep B ook vaak exacerberen.  Zij wilden weten of ook deze groep baat heeft bij behandeling met de tripletherapie. Alberto Papi, hoogleraar aan de Universiteit van Ferrara, en een van de sprekers van het symposium, liet de resultaten zien. Hieruit blijkt dat bij patiënten uit de B-categorie, die de tripletherapie gebruikten, het aantal exacerbaties afnam met 23 procent in de Trilogy-studie. In de Trinity-studie was dat 22 procent.

Real life data

Tijdens het symposium werd verder stilgestaan bij het belang van ‘real life data’. Zo blijkt uit deze onderzoeken dat middelen met extrafijne deeltjes betere behandelresultaten geven, vergeleken met fijne deeltjes. Prof. David Price van de University of Aberdeen sprak hierover. Bij extrafijne deeltjes is er vaker een relatie tussen de grootte van de deeltjes en de behandelresultaten, dan bij fijne deeltjes, aldus Price.

Kleine luchtwegen

De tweede spreker tijdens het symposium was Dave Singh, professor aan de Universiteit van Manchester. Hij sprak over het belang van de kleine luchtwegen. “Aandoeningen van de kleine luchtwegen zijn een belangrijk onderdeel van COPD en worden geassocieerd met ernstige klachten”, aldus Singh. Bij astmapatiënten heeft meer dan 50 procent last van de kleine luchtwegen. Hoe die verbanden precies liggen, is nog niet helemaal duidelijk. De onderzoeksgroep van Singh is momenteel bezig met de Atlantis-studie, die meer uitsluitsel moet geven.

Inhaler

Als de tripletherapie goed werkt, is het ook belangrijk om de medicatie op de juiste locatie in de longen te krijgen, vertelde Omar Usmani, hoogleraar aan het Imperial College in Londen. Hij sprak over de ontwikkelingen rondom de verschillende devices. Hij liet verschillende beelden zien van de longen van patiënten die de middelen met verschillende devices hadden gebruikt. Opvallend was dat bij de inhalers met extra fijne deeltjes de medicatie bij astma- en COPD-patiënten dezelfde plaatsen in de longen bereikte als bij gezonden patiënten.


Reacties (0)
(Advertentie)