Geplaatst op 15 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Geen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling

Geen verhoogd CV-risico met toevoeging GLP-1-receptor exenatide aan standaardbehandeling

Eenmaal per week GLP-1-receptor exenatide toevoegen aan de standaardbehandeling blijkt geen significant verschil te geven op MACE (major adverse cardiovasculair events) bij type 2 diabetespatiënten die al dan niet eerder een cardiovasculair event doormaakten. Exenatide bleek non-inferieur ten opzichte van placebo wat betreft de veiligheid, maar niet superieur wat betreft de effectiviteit. Dit zijn de uitkomsten van de EXSCEL studie die tijdens de Scientific Sessions van de 53ste EASD annual meeting in Lissabon bekend zijn gemaakt.

In de EXSCEL studie kregen 14.752 type 2 diabetespatiënten een injectie met exenatide extended release (2 mg) of placebo. Primair eindpunt was het eerste sterfgeval door een CV-event, niet fataal myocardinfarct of niet fatale beroerte. Dit om het effect van exenatide op cardiovasculaire aandoeningen te onderzoeken. De hypothese was dat exenatide eenmaal wekelijks non-inferieur zou zijn ten opzichte van placebo.

Niet superieur voor effectiviteit

Van alle 14.752 patiënten hadden 10.782 [73.1%] al eerder en hartaandoening gehad. Alle patiënten zjin ongeveer 3.2 jaar lang gevolgd (2.2 tot 4.4 jaar). Een van de primaire uitkomsten trad op bij 839 van de 7356 patiënten (11.4%; 3.7 events per 100 patiëntjaren) in de exenatide groep en in 905 van de 7396 patiënten (12.2%; 4.0 events per 100 patiëntjaren) in de placebo groep (hazard ratio, 0.91; 95% confidence interval [CI], 0.83 tot 1.00). Exenatide bleek dus non-inferieur ten opzichte van placebo wat betreft de veiligheid, maar was niet superieur wat betreft de effectiviteit. Het aantal sterfgevallen door CV-overlijden, fatale of niet fatale myocardinfarcten, fatale of niet fatale beroertes, ziekenhuisopname voor hartfalen en voor acuut coronair syndroom (ACS) en de incidentie van acute pancreatitis, alvleesklierkanker, schildkliercarcinoom en ernstige bijwerkingen verschilden niet binnen de twee onderzoeksgroepen.

afbeelding NB 3

 


Reacties (0)
(Advertentie)