Geplaatst op 15 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Intensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen

Intensieve glucosecontrole vermindert risico nierfalen

De nier staat tegenwoordig op alle diabetescongressen in de spotlights, zo ook dit jaar op de 53ste Scientific Sessions van de EASD in Lissabon. Een van de studies die zijn gepresenteerd is de ADVANCE-ON. Hieruit blijkt dat intensieve glucosecontrole met sulfonylureumderivaat gliclazide het meeste effect heeft bij diabetespatiënten met CKD (chronic kidney disease) fase 1 en 2.

De ADVANCE-ON is een vervolg op de Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron MR Controlled Evaluation (ADVANCE). Uit dit onderzoek bleek dat intensieve glucosecontrole eindstadium nierfalen (ESKD: dialyse, niertransplantatie of overlijden door nierfalen) voorkomt bij type 2 diabetespatiënten. In de vervolgstudie onder 8.494 type 2 diabetespatiënten is verder onderzoek gedaan naar de risico’s en de voordelen van intensieve glucosecontrole (HbA1c ≤6.5%) op de lange termijn, naast standaard controle van de bloeddruk.

Risicoreductie eindstadium nierfalen

De deelnemers zijn na de ADVANCE studie nog vijf jaar lang gevolgd. De eerder behaalde HbA1c-reductie verdween. De risicoreductie op ESKD (7 versus 20 events, HR 0.35, p=0.02) hield stand tot 9.9 jaar follow-up (29 versus 53 events, HR 0.54, p,0.01). De effecten waren groter in vroege fase CKD, met lagere systolische bloeddrukwaarden.

Geen verhoogd risico CV-events

Intensieve glucosecontrole bleek geen invloed te hebben op het risico op overlijden, CV-overlijden of MACE (major cardiovascular events). Hieruit kan dus geconcludeerd worden dat intensieve glucosecontrole op de lange termijn het risico op ESKD verlaagt, zonder verhoogd risico op cardiovasculaire events of overlijden. Patiënten met licht verminderde nierfunctie en goed gecontroleerde bloeddruk h (SBP <140 mmHg) hebben het meeste voordeel van de intensieve glucosecontrole.


Reacties (0)
(Advertentie)