Geplaatst op 17 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

"Scherp regels voor het gebuik van methylisothiazolinon aan"

"Scherp regels voor het gebuik van methylisothiazolinon aan"

Methylisothiazolinon is een veelgebruikt conserveermiddel dat de laatste tientallen jaren onder meer in lichaamsverzorgingsproducten en gezichtscosmetica is toegepast. Het is echter – doordat het een biocide is die tot de groep isothiazolinonen behoort en vorming van micro-organismen voorkomt – cytoxisch, en kan ernstige contactallergie geven.

 “Tot begin 2000 werd methylisothiazolinon in een mengsel met methylchloroisothiazolinon gebruikt,” aldus prof. dr. An Goossens van het laboratorium dermato-immunologie in Leuven. “Deze combinatie kon echter ernstige allergische reacties geven. Ter vervanging werd methylisothiazolinon vervolgens alleen toegepast, omdat vermoed werd dat dit middel aanzienlijk minder allergeen was. Het nadeel van deze strategie was dat er nu veel hogere concentraties methylisothiazolinon gebruikt moest worden aangezien het minder actief was dan de oude combinatie.”

Hoge concentraties

Tot en met 2005 was er geen enkele regulering van de concentraties methylisothiazolinon. Hoewel er toen een maximale toegestane concentratie van 100 ppm was vastgesteld, zagen dermatologen nog steeds vele ernstige contactallergieën. Data uit twee studies met meer dan 16.000 patiënten maakte duidelijk dat er een forse stijging was in het aantal gevallen van door methylisothiazolinon veroorzaakte contactallergieën. “Er was sprake van een wereldwijde epidemie,” memoreerde Goossens. Dit leidde in 2015 tot een verbod op het gebruik van de combinatie methylisothiazolinon/methylchloroisothiazolinon in cosmetica die op de huid blijft zitten zoals crème, gevolgd door eenzelfde verbod in 2017 voor methylisothiazolinon alleen.

Verdere verlaging concentratie

Toch voldeed dit niet, meende Goossens. “Het probleem is dat methylisothiazolinon nog wel is toegestaan in producten die van de huid worden afgespoeld zoals wascrème of lotion. Ook daar blijken mensen allergische reacties op te ontwikkelen. En hoe zit het met mensen die beroepsmatig heel frequent met afwasbare producten werken, zoals kappers? Die overschrijden die normen natuurlijk gemakkelijk bij herhaald huidcontact met deze middelen. De maximale concentratie methylisothiazolinon van 100 ppm in afwasbare producten dient verlaagd te worden naar 15 ppm.”  

De EU is eenzelfde mening toegedaan: vanaf april 2018 zal de aanbeveling dat de maximale concentratie methylisothiazolinon in afwasbare producten niet meer dan 15 ppm bedraagt in Europa worden geïmplementeerd.

Andere producten

Overigens beperkt het probleem rondom methylisothiazolinon zich niet alleen tot cosmetica. Het middel wordt eveneens toegepast in verf, schoonmaakmiddelen, lijm, luchtverfrissers e.d. Recent is besloten dat deze producten voorzien zullen worden van een waarschuwing die de consument wijst op het sensitiseringspotentieel indien de hoeveelheid methylisothiazolinon 15 ppm bedraagt.

Bevat een dergelijk middel meer dan 1,5 ppm methylisothiazolinon, dan wordt er op het etiket vermeld dat methylisothiazolinon een van de bestanddelen is.


Reacties (0)
(Advertentie)