Geplaatst op 17 september 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Rol voor kunstmatige intelligentie bij diagnose huidcarcinoom

Rol voor kunstmatige intelligentie bij diagnose huidcarcinoom

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beeldvorming, computers en software hebben grote invloed binnen de dermatologie. Vooral voor kunstmatige intelligentie lijkt een bijzondere rol weggelegd bij de diagnosestelling van huidcarcinoom.

Een landmark paper dat afgelopen februari werd gepubliceerd in het toonaangevende blad Nature

illustreerde de veelbelovende perspectieven voor de toepassing van kunstmatige intelligentie bij de classificatie van huidcarcinoom. Hierbij werd een convolutioneel neuraal netwerk getest; dit is een netwerk dat voorzien is van kunstmatige neurale netwerken die – doordat ze gevoed zijn met talloze voorbeelden – filters ‘leren’. In dit geval ging het om 129.450 klinische beelden die uit 2.032  verschillende ziekten bestonden. Vervolgens werd dit netwerk getest tegen eenentwintig ervaren dermatologen op door biopsie bevestigde klinische beelden. Wat bleek? Het netwerk deed het even goed als het panel dermatologen. Dat betekent dat kunstmatige intelligentie in staat was te classificeren tussen huidcarcinoom/melanoom op een competentieniveau dat vergelijkbaar was met dat van de dermatologen.

Betrouwbaarheid

Vanzelfsprekend waren de auteurs van de studie laaiend enthousiast; toepassing van dergelijke netwerken op bijvoorbeeld smartphones zou de reikwijdte van de dermatoloog enorm kunnen vergroten. Patiënten zouden niet meer naar het ziekenhuis hoeven komen voor hun diagnose, en wachttijden zouden afnemen. Toch is niet iedereen even overtuigd van de voordelen van deze techniek. Critici wijzen erop dat er minimum kwaliteitseisen nodig zijn voor de devices en de apps die dit soort diagnostische mogelijkheden bieden. Zo blijkt er met name in de apps een enorme variatie in sensitiviteit en specificiteit te zijn die de betrouwbaarheid van de uitkomsten nadelig beïnvloedt. Prof. dr. Peter Soyer van de universiteit van Queensland is van mening dat dergelijke apps door dermatologen gecertificeerd dienen te worden: “Momenteel is het overgrote merendeel van deze apps niet peer-reviewed. Er dient een minimum percentage van fout-positieve en fout-negatieve diagnoses vastgesteld te worden. Dat is echt nodig: melanoom is immers een dodelijke ziekte die serieus benaderd moet worden.”

Holistische visie

Op de vraag of het ooit mogelijk zal zijn dat kunstmatige intelligentie de diagnose huidcarcinoom/melanoom betrouwbaarder kan stellen dat een ‘echte’ dermatoloog kan Soyer geen eenduidig antwoord geven: “Technisch gezien wel omdat kunstmatige intelligentiesystemen met meer beelden gevoed kunnen worden dan een ervaren dermatoloog ooit in de praktijk zal zien. Maar mensen kunnen iets wat computers en netwerken, hoe geavanceerd ook, niet kunnen: het verwerken van contextuele informatie. Denk bijvoorbeeld aan de familieanamnese of andere symptomen. Het gaat om de hele patiënt. Daarom ben ik er van overtuigd dat menselijke dermatologen altijd nodig zullen zijn!”


Reacties (0)
(Advertentie)