Geplaatst op 14 november 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

Mannen vaker gereanimeerd dan vrouwen

Mannen vaker gereanimeerd dan vrouwen

Mannen worden vaker in het openbaar door omstanders gereanimeerd dan vrouwen. Daardoor hebben ze een grotere kans om te overleven na deze levensreddende interventie. Dat is gevonden in een analyse van bijna 20.000 gevallen van hartstilstand die thuis of in het openbaar optraden.

Dit onderzoek is uitgevoerd door het Resuscitation Outcomes Consortium, een netwerk van regionale klinische centra in de Verenigde Staten en Canada die behandelingen buiten het ziekenhuis voor hartstilstand en trauma bestuderen.

90% overlijdt

In de VS treden jaarlijks meer dan 350.000 hartstilstanden buiten het ziekenhuis op. Reanimeren, vooral als het onmiddellijk na een hartstilstand wordt toegepast, kan de overlevingskans van een persoon verdubbelen of verdrievoudigen. Ongeveer 90% van de mensen die een hartstilstand buiten het ziekenhuis ervaart, overlijdt.

Thuis vs. openbaar

Gemiddeld werd in 37% van de gevallen van een hartstilstand door omstanders een reanimatie uitgevoerd. In de thuissituatie werden 35% van de vrouwen en 36% van de mannen gereanimeerd. In die setting bestond geen significant verschil tussen beide seksen wat betreft de kans om hulp te krijgen.

In tegenstelling daarmee kreeg in de openbare ruimte 45% van de mannen en 39% van de vrouwen hulp. Daarmee hadden mannen 1,23 keer meer kans om gereanimeerd te worden. Ze hadden een 23% meer overlevingskansen dan vrouwen.

Duwen op de borstkas

Een mogelijke verklaring is dat bij de reanimatie op de borstkas geduwd moet worden. “Daardoor worden omstanders onzeker of in het openbaar vrouwen kunnen of moeten reanimeren”, vertelt Audrey Blewer van de Universiteit van Pennsylvania, die de uitkomsten presenteerde.

Deze bevindingen wijzen op een unmet need bij de reanimatie door omstanders. Dat zou meegenomen kunnen worden bij de berichtgeving aan en training van het algemene publiek.

Nog veel te leren

Hoewel het reanimeren al vijftig jaar bestaat, komt er nu pas kennis over de juiste manier van reanimeren in het openbaar, stelt Benjamin Abella, medeauteur van dit onderzoek en directeur van het Center for Resuscitation Science in Pennsylvania. “Deze studie benadrukt dat er nog veel te leren valt over wie moet leren reanimeren, wie de reanimatie uitvoert en hoe mensen het best opgeleid kunnen worden om op noodsituaties te reageren.”

Blewer A. Men more likely to receive bystander CPR in public than women. AHA 2017, abstract 17.

Reacties (0)
(Advertentie)