Geplaatst op 15 november 2017 door: Mednet Redactie | 0 reacties |

ASA of geen ASA, dat is de vraag

 ASA of geen ASA, dat is de vraag

Perioperatieve behandeling met acetylsalicylzuur biedt meer voor- dan nadelen bij patiënten die in het verleden een percutane coronaire interventie (PCI) hebben ondergaan en binnenkort een niet-cardiale operatie krijgen. Gelijktijdig met de presentatie van Michelle Graham (Edmonton, Canada) verscheen deze post-hocanalyse van de POISE-2 PCI-trial in Annals of Internal Medicine.

Wereldwijd vinden jaarlijks meer dan 200 miljoen niet-cardiale operaties plaats. Bij 10 miljoen patiënten treden ernstige cardiovasculaire complicaties op. Regelmatig moeten patiënten die in het verleden een PCI hebben ondergaan, geopereerd worden. Zij hebben echter een hoog risico op ernstige perioperatieve complicaties.

Perioperatief ASA

Het is onduidelijk wat de effecten van een perioperatieve behandeling met acetylsalicylzuur (ASA) zijn bij patiënten die in het verleden een PCI hebben ondergaan en binnenkort een niet-cardiale operatie krijgen. 

Dat is onderzocht in een substudie van de POISE-2 (PeriOperative ISchemic Evaluation-2)-studie. Terwijl in de POISE-2-studie maar liefst 10.010 patiënten werden gerandomiseerd tussen ASA en placebo, was de huidige substudie met 470 deelnemers vrij klein en bovendien niet vooraf gepland.

ASA of placebo

In deze substudie werd binnen vier uur voorafgaande aan de operatie behandeling met ASA of placebo gestart. Deze behandeling werd voortgezet gedurende de perioperatieve periode.
Bij patiënten met een eerdere PCI verminderde ASA het risico op overlijden of niet-fataal hartinfarcten binnen 30 dagen, de primaire uitkomst van deze substudie (absolute risicoreductie 5,5%; hazard ratio 0,50; p voor interactie = 0,036). Het risico op hartinfarcten nam af met 5,9% (HR, 0,44; p voor interactie = 0,021).
Het effect op de samenstelling van majeure en levensbedreigende bloedingen bij patiënten met eerdere PCI was onzeker (absolute risicotoename 1,3%). In de totale populatie verhoogde ASA het risico op ernstige bloedingen (absolute risicotoename 0,8%; HR 1,22; p voor interactie = 0,50).

Conclusies

Voor iedere duizend patiënten met een eerdere PCI zorgt een perioperatieve behandeling met ASA voor de preventie van 59 hartinfarcten, maar daarbij treden acht majeure bloedingen op. Patiënten met een eerdere PCI die een niet-cardiale operatie krijgen, hebben meer kans op profijt van perioperatief ASA dan nadeel daarvan.

Aspirin in Patients With Previous Percutaneous Coronary Intervention Undergoing Noncardiac Surgery. Ann Int Med. online, 2017, Nov 14.

Reacties (0)
(Advertentie)